Megfeleződnek több tízezer mikro- és kisvállalkozás energiadíjai

Megfeleződnek több tízezer mikro- és kisvállalkozás energiadíjai

Az árváltozásban érintetteket a napokban közvetlen megkeresésben, postai úton tájékoztatják az új feltételekről.

A korábbi bejelentésnek megfelelően májustól a lakossági piaci ár szintjére, 165 forintról 70 forintra csökken az egyetemes szolgáltatásban ellátott mikrovállalkozások sávhatár feletti áramára - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az érintett cégek költségeinek nagyarányú mérséklése elősegíti gazdaságos működésüket a szankciós energiaválságban. Egy másik kormánydöntés alapján, szintén május elsejétől az MVM Csoport kevesebb mint felére csökkenti Váltó fix tarifáit a gázszolgáltatásban mintegy 14 ezer, az áramellátásban közel 17 ezer nem lakossági ügyfele számára. Tavaly augusztusban a kormány az egyetemes szolgáltatásban tartott több mint 180 ezer mikrovállalkozást működőképességük megőrzése érdekében.

A legfeljebb 10 főt foglalkoztató, és legfeljebb 2 millió euró árbevételű cégek a családoknál követett gyakorlat mintájára a 4606 kilowattórás sávhatáruk alatt és felett eltérő áron kapják a villamos energiát. Az átlagfogyasztást meghaladó felhasználás esetén május elsejétől áramáraik a lakossági piaci ár szintjére, az eddigi kilowattóránként 165 forintról 70 forintra csökkennek. Az EM szerint a rezsivédett szintig 58 forintos tarifával együtt az érintett cégek kiadásai jelentős mértékben mérséklődnek.

Az árváltozásban érintetteket a napokban közvetlen megkeresésben, postai úton tájékoztatják az új feltételekrő - tudatták. A közleményben kitértek arra is, hogy a kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a magyar családokat, az Európai Unió legalacsonyabb gáz- és áramárait biztosítva számukra. Tíz célzott intézkedéssel segíti a hazai vállalkozásokat is a munkahelyek megtartásában, például vissza nem térítendő támogatásokkal ösztönzi az energiahatékonyságot javító korszerűsítéseket a Gyármentő Program vagy a kis- és középvállalkozások energiatámogatása. A korlátozott anyagi mozgástérrel rendelkező cégek, intézmények számára energiaáraik sokkal alacsonyabb szintre szállítása ismét létfontosságú segítséget jelent - közölte le az EM.

(MTI)

Címlapkép: Szabó-Botrágyi Anita ügyvezető-helyettes és Gacsó Attila nyomdagép operátor a Center-Print Nyomda Kft. géptermében. Az 1992-ben alakult és több mint 30 munkatársat foglalkoztató családi vállakozás modern, kispéldányszámú, de magas igényű megrendelések gyártására is alkalmas berendezésekkel erősítette piaci helyzetét. Fotó: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor