Meghalt Bolye Ferenc - ki jó magot vetett a szántóföldjébe

Pótolhatatlan veszteség. Legyen neki könnyű a föld!

Bolye Ferencet, mint az Orbán-kormány kicsinyes bosszúja miatt szétvert kishantosi ökogazdaság vezetőjét ismerhette meg az ország. De nem egy irodában ült, ő a földeken volt otthon, s igyekezett hazánkban egy olyan vegyszermentes, fenntartható mezőgazdasági kultúrát meghonosítani, amely nemcsak a természeti környezetünkre volt figyelemmel, hanem képes volt fenntartani egy közösséget is.

Egy közösséget, családokkal, és nem egy embert. Nem egy földbárót, egy gázszerelőt.

Az Alkotmánybíróság elé kerülhetnek a földügyek!

Szerdán a Fővárosi Törvényszék úgy határozott, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, és egyben felfüggesztette másodfokon a felperes Kishantosi Ökogazdaság (Kishantos) kontra Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és Magyar Állam közötti pert. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetre vonatkozó NFA-törvény és az állami földek hasznosításáról szóló kormányrendelet egyes részei az alaptörvénybe ütköznek, és sértik az ENSZ Korrupció elleni egyezményét is - számol be a Greenpeace Magyarország a Törvényszék álláspontjáról.

Bolye Ferenc csütörtök este ment el, barátaival versmondó versenyre készült a Hantosi Kultúrházban, ott ahol minden fontos ügy elindult Hantosért és Kishantosért. Jó kedvű volt, viccelődött. Elszavalta a kedvenc versét (Petőfi Sándor: A nemzethez), leült, a szívéhez kapott - és meghalt... A rohammentő már csak a halált állapította meg, emlékezett meg róla Ács Sándorné.

"Őrizd és műveld!"

A héten Kishantosra látogattunk, ahol a Greenpeace ökogazdálkodási képzést indított a Vidékfejlesztési Központban. Az oktatás célja, hogy a Kishantoson évtizedek alatt felhalmozódott tudás tovább éljen, és az egészséges, vegyszermentes élelmiszer-termesztés módszerei elérhetőek legyenek a gazdálkodók és a közösségek számára.

Személyes emlék, hogy amikor kishantosi riportunkat készítettük Bolye Ferenc egy nyírségi cigányközösséget tanított a föld megművelésére. Az önfenntartásra. Arra, hogy aki értő módon, jó szándékkal nyúl a kapához, az valójában életet teremt. És a körülötte állók figyelték őt, mert tudták, hogy igaza van. Máshogy nem lehet.

Isten Igéje így szól:

„Hasonló a mennyek országa ahhoz az emberhez, aki jó magot vetett a szántóföldjébe".

Én ebben hiszek.

Legyen neki könnyű a föld!