Meghosszabbítja az Oroszországgal szembeni szankciókat az EU

Az Európai Unió júliusban meghosszabbítja az Oroszországgal szembeni szankciókat - jelentette ki hétfőn Luxembourgban Jean-Claude Juncker.

Arra a kérdésre, hogy találkozik-e Vlagyimir Putyin orosz államfővel, Juncker azt válaszolta: "Beszélek mindazokkal, akik ott lesznek". "Az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat júliusban meghosszabbítjuk" - fűzte hozzá a bizottság elnöke, aki mindezt Oroszország ukrajnai és krími magatartásával indokolta.

Ugyanakkor Dmitrij Peszkov az orosz elnök szóvivője elmondta: Oroszország Juncker látogatásához az EU-val való kapcsolatok javulásának reményét fűzi. Azonban idő kell a bizalom helyreállításához, hiszen "ez nem fog sikerülni egyik napról a másikra" - tette hozzá.

Moszkva bírálja a Krím 2014-ben történt elcsatolása és a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt Oroszországgal szemben bevezetett uniós büntetőintézkedéseket. "Fontosnak vélem, hogy legalább a gazdasági kérdésekben igyekezzünk Oroszországhoz közeledni. Ugyanakkor Szentpéterváron nem fogjuk az európai álláspontokat fellágyítani" - jelentette ki Juncker.

Az 1997 óta évente megrendezett "orosz Davosnak" is nevezett szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum fővédnöke az orosz elnök. Idén június 16. és 18. között tartják. A Kreml mindenek előtt külföldi befektetőket kíván az országba csalogatni az eseménnyel, akikre Oroszországnak égető szüksége van. A rendezvényre Juncker mellett Matteo Renzi olasz kormányfőt is várják.

A tavalyi fórumot nyugati vállalatvezetők az ukrajnai válság miatt elkerülték, illetve annak legfontosabb vendége 2015-ben Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök volt.