Megindulhatnak a humanitárius segélyszállítmányok Szíriába

A február 25-re tervezett, újabb béketárgyalások előtt ez a megállapodás kifejezetten stabilizáló faktorként szolgálhat Aszad elnök számára.

De Mistura beszámolója szerint Damaszkusz kedden hozzájárult, hogy a világszervezet humanitárius konvojai behatolhassanak a konfliktuszónákba. A tisztviselő erről a Walid al-Moallem szíriai külügyminiszterrel folytatott tárgyalások után beszélt, írja a Deutsche Welle.

"A szír kormány kötelessége, hogy minden állampolgárát el akarja érni, bárhol éljenek is, és lehetővé tegye az ENSZ számára, hogy humanitárius segítséget nyújtson nekik"

- emelte ki a diplomata, majd hozzátette: "a holnapi nap ennek a próbája lesz".

Aszadot bosszantják az ENSZ megjegyzései

A segélykonvojok a napokban indulhatnak útnak, annak ellenére, hogy a Bassar el-Aszad szír elnököt kifejezetten bosszantják a világszervezet képviselőjének célozgatásai.

Az állami médiában a szír külügy - és rajtuk keresztül az elnök - kikérte magának de Mistura megfogalmazását, miszerint a kormányzatot bármilyen szinten is győzködni kellett volna, hogy támogassa az akciót.

Egy minisztériumi forrás úgy fogalmazott:

"Az akció igazából de Mistura megbízhatóságának próbája lesz, mivel pont ellenkező szellemben nyilatkozik a megállapodásról, mint amilyen hangnemben a tárgyalások lezajlottak."

A meg nem nevezett forrás hozzátette, hogy a "kormány célja évek óta az, hogy terroristák által ostromolt lakossághoz segélyeket juttasson el".

Helyezkedés?

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (HÜKH) szerint Damaszkusz hat régióba engedélyezte a szállítmányok eljuttatását. A szervezet szóvivője szerint a különféle humanitárius szervezetek már állítják össze a segélycsomagokat, melyek a napokban megindulhatnak a kijelölt úti célok felé.

A február 25-re tervezett, újabb béketárgyalások előtt ez a megállapodás kifejezetten stabilizáló faktorként szolgálhat Aszad elnök számára, és erősítheti a pozícióit a megbeszélések alatt.