Megkezdődött Marine Le Pen pere

Korábban a muzulmánok térfoglalását a német megszálláshoz hasonlította. Nem tetszett mindenkinek.

Megkezdődött Marine Le Pen bírósági tárgyalása kedden Franciaországban, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) vezetője ellen egy öt évvel ezelőtti kijelentése miatt indítottak eljárást, amelyben a muzulmánok utcai imádkozását az ország második világháború alatti német megszálláshoz hasonlította.

A bevándorlásellenes nézeteiről ismert politikus kedden érkezett a nyugat-franciaországi Lyonba, ahol "rasszista gyűlöletkeltés" miatt kell bíróság elé állnia.
    
A pártvezér a tárgyalás megkezdése előtt kijelentette, hogy nem követett el semmilyen törvénysértést, s hozzátette, politikai vezetőként jogának, sőt kötelességének tartja, hogy kifejtse álláspontját egy ilyen döntő fontosságú kérdésről.
    
Szakértők szerint kedden nem várható ítélet az ügyben. Ha a bíróság bűnösnek találja, Marine Le Pent akár egyéves börtönbüntetéssel és 45 ezer euró pénzbüntetéssel is sújthatják.
    
Politikai elemzők szerint a tárgyalás még kedvezhet is Marine Le Pen megítélésének a párt szavazói körében. "Úgy gondolom, hogy az áldozat szerepében való megjelenés inkább használhat, mint árthat a róla kialakult képnek" - mondta Jean Garrigues történész.
    
Thomas Guenole politikai szakértő szerint a bírósági tárgyalás a Nemzeti Front jelenlegi támogatóinak többsége számára nem jelent problémát. Marine Le Pen azonban az FN politikájának szélesebb körű elfogadtatására, valamint a baloldali szavazók elhódítására törekszik, amióta 2011-ben átvette apjától a párt irányítását. "Számukra nagy problémát jelentenek a kijelentései (...) ők ugyanis eltökélt antirasszisták, és ellenzik a gyűlöletbeszéd bármilyen formáját" - tette hozzá Guenole.
    
A lyoni ügyészség a "Mozgalom a rasszizmus ellen és a népek barátságáért" (MRAP) nevű civil szervezet feljelentése nyomán "rasszista gyűlöletkeltés" gyanújával 2011 januárjában indított eljárást Le Pen ellen. Miután a pártvezető mentelmi jogára hivatkozva nem jelent meg a vizsgálóbíró idézésére, az mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Európai Parlamenttől, ami 2013-ban meg is történt.

És ez volt Le Pen bűne
    
A Nemzeti Front elnöki posztjáért folytatott kampányban a párt tagjai előtt 2010. december 10-én Lyonban Marine Le Pen a muzulmánok utcai imádkozása kapcsán kijelentette: "Nagyon sajnálom, de azoknak, akik annyira szeretnek a második világháborúról beszélni, azt üzenem: ha már megszállásról van szó, beszélhetnénk erről is, mert ez területi megszállás". Hozzátette: "Ez részben területi megszállás, egyes negyedeké, amelyekben a vallási törvény uralkodik, ez megszállás. Tény, hogy nem tankokkal és katonákkal, de azért mégis csak olyan megszállás, amelytől szenved a lakosság".