Meglepetést okozhat a baloldal a francia elnökválasztáson

A francia baloldali elnökjelöltek vasárnap tartott, második televíziós vitájában a nézők a Szocialista Párt baloldalához tartozó, protekcionista gazdaságpolitikát hirdető Arnaud Montebourg volt gazdasági minisztert találták a meggyőzőbbnek (29 százalék) Manuel Valls volt miniszterelnöknél (26 százalék) és Benoit Hamon volt oktatási miniszternél (25 százalék).

A szakértő emlékeztetett, a francia Szocialista Párt alapszabálya tartalmazza, hogy előválasztáson kell kijelölni a szocialisták elnökjelöltjét.

Az előválasztás szabályai megegyeznek az elnökválasztáséval: ha az első fordulóban valamelyik jelölt - legyen az a szocialista párt jelöltje, vagy érkezzen a szocialista párt partnerszervezetéből - megszerzi a szavazatok abszolút többségét, akkor az első fordulóban elnökjelöltté válik. Ha nem, akkor a következő fordulóban dől el a jelöltség sorsa.

Soós Eszter Petronella szerint, ha Arnaud Montebourg diadalmaskodik, akkor a függetlenként induló, baloldali Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter több szocialista szavazót "szipkázhat el", és így sokkal jobban megközelítheti az első fordulóban Marine Le Pent, a Nemzeti Front jelöltjét.

Így egyáltalán nem biztos, hogy a Francois Fillon - Marine Le Pen páros jut a második fordulóba - tette hozzá a politológus.

(Képünkön: Emmanuel Macron és Arnaud Montebourg)