Megszólaltak a politikusok! Higgadt és elképesztő nyilatkozatok a Teréz körúti robbantás másnapján

A politikában nem a jelenségek fontosak, hanem azok értelmezése

Erre a Demokratikus Koalíció kimaxolta a  politikai hangulatkeltést, a DK követeli, hogy vasárnap délután 6 óráig a kormány és a rendőrség tisztázza, mi történt a Teréz körúton, és tájékoztassák a közvéleményt. Ha ezt nem teszik meg, a DK úgy tekinti, a kormánnyal szemben gyanút megfogalmazó embereknek van igazuk, és kampánycélokat szolgálhatott az eset – mondta Kakuk György, a párt elnökségi tagja sajtótájékoztatója után telefonon az MTI-nek.

...több hónapnyi kormányzati gyűlöletkampány után olyan hangulat alakult ki az országban, amelyben nagyon sokan már nem tartják lehetetlennek, sőt inkább valószínűnek tartják, hogy egy ilyen akció mögött akár Orbánék is állhatnak. Ezt mi nem állítjuk, ez az általános vélekedés a közösségi oldalakon"

- mondta a gyurcsányista politikus, hozzátette: "minél tovább tart a ködösítés, annál jobban erősödik a kép a közvéleményben, hogy itt egy népszavazás előtti utolsó, elkeseredett kormányzati akcióról van szó".

Molnár Zsolt (MSZP), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának az elnöke azt mondta, hogy az ügyben csak tárgyszerű tájékoztatásnak van helye, találgatásokra, spekulációkra, híresztelésekre alapozva nincs helye félelemkeltésnek, ez pedig - mint  írta - minden közéleti szereplő és véleményformáló közös felelőssége. Molnár ezzel együtt összehívta a nemzetbiztonsági bizottság ülését hétfőre, hogy civil kontrollt gyakoroljon a rendőrség felett és tájékoztatást kérjen.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára ehhez hasonlóan nyilatkozott, szerinte a legfontosabb, hogy a budapesti Teréz körúti robbanás utáni nyomozás sikeres legyen, ezért mindenkitől felelősségteljes magatartást kér - szögezte le azt is ami magától értetődik.

Tuzson Bence vasárnap az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, szintén fontos, hogy amennyiben voltak tettesek, kézre kerüljenek. Az államtitkár hozzátette, várhatóan estére a rendőrség már annyi információ birtokában lesz, hogy részletes tájékoztatást tud adni a történtekről.

Ehhez képest Staudt Gábor, a Jobbik politikusa más ügyben tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta, hogy a részletek ismerete nélkül nem kíván nyilatkozni a szombat esti nagykörúti robbanásról.