Melyik kerékpárgumit válasszuk? (x)

Melyik kerékpárgumit válasszuk? (x)

Valószínűleg már mindenki találkozott azzal a helyzettel, hogy a kerékpár gumija megadta magát, és jött az elkerülhetetlen kérdés: mégis milyet érdemes beszerezni helyette? Ugyan egyszerűnek tűnik a feladat, de amint az ember elindul az úton, egyre több kérdésre kell választ találni.

Ahány kerékpár, annyiféle gumi

Az elsődleges tényező, ami az abroncs kiválasztását befolyásolja, hogy mégis milyen fajta biciklire szeretnénk kiegészítőt vásárolni? Szerencsére ma már több olyan oldal is található, ahol megtalálhatjuk az ideális terméket: a tapadas.hu kerékpárgumi kínálata garantáltan meg fog felelni az igényeinknek.

Nagy különbség van például egy BMX, freestyle kerékpár és egy városi, trekking bicikli között. Mind a kettőt teljesen más körülmények között szokás használni, valamint eltérő vezetési stílust is igényel. És akkor még nem beszéltünk a mountain bike, az országúti, az elektromos, a cruiser, a cyclocross és speciális kategóriákról!

Persze felmerülhet a kérdés, hogy mégis: miért van szükség ennyi féle abroncsra? Miért nem felel meg egy változat mindegyik kerékpár esetében? Azért, mert a guminak teljesen más körülményeknek és felhasználási módnak kell megfelelnie az egyes kategóriáknál.

Például egy országúti kerékpár esetében a legfontosabb tényező a sebesség. Ezek a gumik sokkal keskenyebbek, fontos szempont a légellenállás is. Egy terep kerékpár abroncsa ezzel szemben szélesebb, nagyobb és mélyebb barázdák találhatók rajta, mivel a legfontosabb tényező az, hogy a talajban meg tudjon kapaszkodni. A BMX, freestyle gumiabroncsoknak pedig minden trükköt, ugratást és szaltót ki kell bírniuk.

Ahány gumi, annyiféle feladat

Az eltérő abroncsoknak teljesen más területen kell kiemelkedniük, mint a többi változatnak. Összességében minden guminak ugyanaz a feladata: biztosítani a megfelelő vezethetőséget, a biztonságos féktávot, kényelmes tekerést, és ellenállni minden külső körülménynek.

Ezek a tényezők azonban felhasználási módonként és típusként változóak. Egy elektromos biciklivel nem szokás ugratni, trükköket csinálni (legalábbis nem ajánlott), de egy BMX-et se viszünk ki a hegyekbe, csak ha igazi kihívásokat keresünk.

A gumiknak minden egyes felhasználási módhoz illeszkedniük kell, ezért is van szükség különböző változatokra, amelyek minden körülmény között jól teljesítenek.

Figyeljünk oda a minőségre!

Ha kerékpárgumit vásárolunk, akkor az egyik legfontosabb szempont az, hogy olyat válasszunk, amely hosszú távon is megállja a helyét. Ehhez a legjobb módszer az, ha a minőségi termékek között válogatunk. Ezek csak pár ezer forinttal drágábbak az átlagosnál, de sokkal jobb teljesítményt nyújtanak, nehezebb bennük kárt tenni, és még a biciklizés is kényelmesebb lesz a segítségükkel.

Ha garantáltan jól akarunk választani, akkor a legegyszerűbb módszer az, ha kikérjük szakember véleményét, aki segít nekünk eligazodni a kerékpárgumik világában.