Vasrudak, kisbalta – két napig tartott a tömegverekedés a menekültszálláson

Két napig tartott a tömegverekedés egy menedékkérőket befogadó állomáson a németországi Verdenben.

Az Alsó-Szászország tartományi Verden Dauelsen nevű városrészében működő befogadóállomáson először még péntek este torkollt verekedésbe egy állítólagos lopás körül kialakult vita. Az összecsapásban 30 ember vett részt, vasrudakat és tűzoltáshoz használt eszközöket megragadva estek egymásnak. Hét férfi megsérült. 

A rendőrség nagy erőkkel, köztük kutyás egységekkel vonult a helyszínre, hogy lecsendesítse az afgán és kurd menedékkérők közötti konfliktust. Kilenc ember ellen eljárást indítottak garázdaság és testi sértés miatt, két embert őrizetbe vettek.

Azonban az erőszak szombat este ismét fellángolt, az újabb tömegverekedésben nagyjából ötvenen vettek részt. Legkevesebb négyen könnyebben, hárman súlyosan megsebesültek, egyikük életveszélyes állapotban került kórházba.

A nem muzulmán menedékkérőknek a legrosszabb

Németországban több tízezer nem muzulmán menedékkérő szenvedhet elnyomást vallása miatt a többségében muzulmánok lakta szállásokon - figyelmeztettek civil szervezetek hétfőn.

A Keleti Keresztény Egyházak Németországi Központi Tanácsa (ZOCD), a Nemzetközi Társaság az Emberi Jogokért (IGFM) és több más szervezet közösen tartott berlini tájékoztatóján kiemelték, hogy a keresztények, jazidik és más vallási kisebbségek tagjai állandó félelemben élnek a németországi menekültszállásokon, és a testi sértéstől a szexuális bűncselekményeken át a halálos fenyegetésig atrocitások széles skálájával szembesülnek nap mint nap.

"Nem egyedi esetekről van szó, Garmischtól Hamburgig (az ország délkeleti sarkától az északnyugati sarkáig) egyetlen szállás sincsen, ahol nem történik ilyesmi" - idézték hírportálok Paulus Kurtot, a ZOCD menekültekkel foglalkozó munkacsoportjának vezetőjét. "Láttam családokat, amelyek a fenyegetettség miatt önként hazatértek" - tette hozzá.

Dzsihádisták a menekültek között

Karl Hafen, az IGFM német szekciójának ügyvezetője elmondta: olyan esettel is találkoztak, hogy egy menekültszálláson látták viszont fogva tartóikat nők, akiket családtagjaik kiváltottak az Iszlám Állam terrorszervezet rabszolgaságából.

A tájékoztatón bemutatták a hite miatt üldözött keresztényekért kiálló nemzetközi civil szervezet, az Open Doors felmérését, amely a németországi menekültszállásokon elhelyezett keresztények helyzetét tárja fel. A kutatásban 231 esetet dokumentáltak, az áldozatok arról számoltak be, hogy sértegetik és fenyegetik őket, és tettlegességet is el kell szenvedniük, ráadásul nemcsak a többi menekült, hanem a többnyire muszlim biztonsági őrök is gyötrik őket.

Gigászi összegeket emészt fel a menekültek ellátása

Németország csaknem százmilliárd euróra becsüli 2020-ig a menekültek ellátásának összköltségét. Úgy számolnak, hogy az 2020-ig, mintegy 93,6 milliárd eurót kell majd a menekültekre költeni a német központi költségvetésből. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a bevándorlás felpörgeti majd a gazdaságot, ezt azonban egyelőre semmi sem igazolja.

A kutatások szerint a migránsok többsége alulképzett a német munkaerőpiachoz. A német gazdaságnak ugyanis főleg szakképzett munkaerőre van szüksége, így hiába van több százezer betöltetlen állás, megfelelő képzettség hiányában a bevándorlók döntő többségét nem tudják alkalmazni.