Több százan tüntettek egy befogadóállomás létesítése ellen Szlovéniában

Több százan tüntettek szerdán a délkelet-szlovéniai Bela Krajina községben az egyik új befogadóállomás létesítése ellen.

A szlovén kormány nemrég bejelentette, hogy a már meglévő dobovai, sentilji, lendvai és vrhnikai befogadóközpontok mellett (amelyek nagy részét már lebontották a balkáni útvonal márciusi lezárása után) két új regisztrációs központot is létesítenek a horvát határ menti Bela Krajina és Ilirska Bistrica területén. A tervek szerint a migránsok legfeljebb 72 órát tartózkodhatnak majd ezekben a táborokban, miután vagy menekültközpontokba szállítják őket az ország belsejébe, vagy ha nem kérnek menekültstátuszt, amelyek elbírálását felgyorsítják, akkor visszatoloncolják őket abba az államba, ahonnét jöttek.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára nyomatékosította, hogy az említett központok ideiglenesek lesznek, és a rendőrség állandó felügyelete alatt állnak majd, ezért nem kell attól tartani, hogy "ellenőrizetlen helyzet áll elő, vagy a migránsok tovább tartózkodnak ott a menedékkérelmeik hosszú elbírálása miatt". Ennek ellenére több százan vonultak az utcákra, a tervezett tábor elleni demonstráción.