Oroszországban nem túl jó migránsnak lenni, ugyanis az FSZB ellenőrzi őket

Első ízben a migránsválság kezdete óta a hét elején egyetlen migráns sem érkezett Finnországba, dacára annak, hogy az idén naponta több tucatnyi menedékkérő jött Oroszországból.

"Kedden, vagyis március 1-jén Oroszországból Finnországba egyetlen menedékkérő sem érkezett. A helyzet jelenleg jól alakul, Moszkvával pedig aktívan együtt dolgozunk a probléma tartós megoldásán" - hangsúlyozta a finn belügyi tárca vezetője.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy erősítse meg az Oroszországba érkező, illetve az ország területén keresztül Európába tartó menekültek ellenőrzését.

A finn határőrség adatai szerint tavaly egész évben 700 menedékkérő érkezett Oroszországon keresztül, míg az idén már 1000-en voltak. Jelenleg a finn hatóságok naponta néhány tucat embert regisztrálnak a finn-orosz határon. A finn határőrök szerint a migránsoknál gyakran hiányoznak az országba való beutazáshoz szükséges dokumentumok, így vízumok a schengeni övezethez.

A finn bevándorlási szolgálat adatai szerint az országba tavaly mintegy 32,5 ezer menekült érkezett, legnagyobb részben Irakból. 2014-ben még mindössze négyezren kértek menedéket Finnországban. A menekültek többsége a svéd-finn határon át, a Németországból érkező kompjáratokkal vagy Lappföld felől az orosz-finn határon át érkezett az országba. Jelenleg ez utóbbi útvonal lett az országba irányuló migráció fő útvonala.