Pakisztániért szíriait - folyamatosan halad a menekültek csereberéje

A megállapodás szerint egy pakisztániért egy szíriai jár.

A hajón 45, pakisztáni állampolgárságú migráns tartózkodott. Egy másik, nagyobb csoportot szállító hajó elindítását is tervbe vették a hatóságok péntek délelőtt - jelentette a görög állami tévé.

A március 18-i EU-török megállapodás keretében április 4-én kezdődött meg azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától.

A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Hétfőn a görög Leszbosz és Híosz szigetekről 202 migránst szállítottak vissza a török Dikili kikötőjébe. Viszont Athén szerdán azt közölte, hogy 15 napos szünetet tartanak, és csak utána folytatják a visszaszállítást, mert közben megnövekedett a beadott menedékkérelmek száma, és ezek feldolgozása több időt vesz igénybe. A kérelmek száma azért növekedett meg, mert a migránsok és a menekültek tartanak visszaküldésüktől. Igaz, a görög kormány nem zárta ki szerdán, hogy ebben az időszakban is szállítsanak vissza Törökországba olyan migránsokat, akik nem adtak be menedékkérelmet, hiszen őket mindenképpen visszaküldenék.