Hetekig éltek négy hajó fedélzetén a menekültek, Málta befogadja őket

Hetekig éltek négy hajó fedélzetén a menekültek, Málta befogadja őket

Málta ideiglenesen befogad mintegy négyszáz migránst, akiket a koronavírus járványa miatt kirándulóhajókon helyeztek el a kötelező karantén idejére - közölte a vallettai vezetés szombaton.

A máltai kormány hangsúlyozta, továbbra is tárgyalásokat folytat uniós tagállamokkal az emberek szétosztása érdekében. Mindemellett úgy határozott, partra engedi az menedékkérőket, miután a hajók fedélzetén kialakult helyzet tarthatatlanná vált.

A migránsok hetekig éltek négy hajó fedélzetén Málta területi vizein kívül. A szigetország kibérelte a négy kirándulóhajót, miután lezárta kikötőit a koronavírus-járvány miatt.

Az EU emberi jogi biztosa a héten felszólította a máltai kormányt, hogy haladéktalanul engedje partra szállni az illegális bevándorlókat szintén a hajók fedélzetén kialakult nehéz körülményekre hivatkozva.

Franciaország jelezte, hajlandó lenne befogadni migránsokat a hajók fedélzetéről, ugyanakkor nem pontosította, hogy hány emberről lenne szó. Párizs emellett az Európai Bizottságot sürgette, hogy egyeztessen más tagállamokkal az észak-afrikai partokról indult menedékkérők szétosztása ügyében.

(MTI)