A katonai puccs után csaknem 150 embert tartóztattak le Mianmarban

A katonai puccs után csaknem 150 embert tartóztattak le Mianmarban

Legkevesebb 147 embert, köztük az ország elmozdított vezetője, Aung Szan Szú Kjí kormányához köthető politikusokat, tisztségviselőket és aktivistákat vettek őrizetbe Mianmarban a katonai puccs nyomán – közölte a politikai bebörtönzötteket segítő mianmari szervezet (AAPP) csütörtökön.

Az AAPP szerint 133 tisztségviselő, illetve törvényhozó, valamint 14 aktivista került eddig börtönbe.

Az ország hadserege hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, illetve több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira. A tavaly novemberben tartott választást toronymagasan Aung Szan Szú Kjí pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nyerte.

Az ENSZ-ben nincs egységes álláspont Mianmar ügyében

Egyelőre nem sikerült a mianmari katonai hatalomátvétel ügyében egységes álláspontot kialakítani az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) keddi ülésén Kína és Oroszország ellenállása miatt. A zárt ajtók mögött tartott ülésen a vétójoggal rendelkező két ország képviselői a többi között arra hivatkoztak, hogy egyelőre nem kaptak megfelelő utasításokat Moszkvából, illetve Pekingből.

Az ország több nagyvárosában is tiltakozások voltak, a hatóságok többeket előállítottak.

Mianmar az 1962-es katonai puccs után öt évtizedig volt katonai irányítás alatt.

(MTI)