Vízágyúval oszlatják a tüntetőket Mianmarban, a rendőrség éles lőszert is bevethet

Vízágyúval oszlatják a tüntetőket Mianmarban, a rendőrség éles lőszert is bevethet

Mint arról beszámoltunk, miután korábban csak a közösségi médiát "lőtték le", addig a mianmari junta az egész internetet kikapcsolta szombaton az országban. Közben azonban újabb, több ezres tüntetés volt napközben a legnagyobb városban, Rangunban a hadsereg hatalomátvétele miatt és az országot eddig ténylegesen vezető, most már őrizetben tartott Aung Szan Szú Kjí szabadon engedéséért.

A katonai puccs után az egész internetet lekapcsolták Mianmarban

A mianmari junta az egész internetet kikapcsolta szombaton az országban, míg előző nap még csak a közösségi médiát nem lehetett használni. Újabb, több ezres tüntetés volt napközben a legnagyobb városban, Rangunban a hadsereg hatalomátvétele miatt és az országot eddig ténylegesen vezető, most már őrizetben tartott Aung Szan Szú Kjí szabadon engedéséért.

Friss hírek szerint a rendőrség nem igazán nézi jó szemmel az ellenállást: a Reuters azt írja, 

vízágyúval oszlatják a katonai puccs ellen tüntető tömeget Mianmarban, a rendőrség pedig éles lőszert is bevethet.

Már harmadik napja több ezer ember tüntet az ország fővárosában, Nepjidában, hogy bocsájtsák szabadon Aung Szan Szú Kjí Nobel-díjas politikust, akit a hadsereg háziőrizetben tart. Rajta kívül a Nemzeti Liga a Demokráciáért Párt (NLD) magas rangú vezetőit, köztük Win Myint elnököt háziőrizetbe vették.

A mianmari rendőrség hétfőn figyelmeztette a tömeget, hogy hagyjanak fel a demonstrációval, különben erőszakot fognak alkalmazni. A hírügynökség azt írja, 

Nepjidában több rendőrsorfal is felállt, a hatóságok pedig kihelyeztek egy táblát, miszerint ha a tüntetők áttörik a sorfalat, éles lőszereket fognak bevetni. Az állami médiumok szintén kilátásba helyezték a „törvénysértő tüntetők” ellen való esetleges fellépést.

„Mi szakemberek (…) azért jöttünk, hogy megmutassuk: együtt vagyunk ebben a helyzetben. A célunk ugyanaz: megdönteni a diktatúrát.” – mondta az egyik, BBC-nek névtelenül nyilatkozó tüntető. Elmondása szerint orvosok, tanárok és mérnökök is tüntetnek, de megszólalt egy ruhagyári munkás is, aki a demonstrálásért a munkanapját és az aznapi fizetését áldozta fel.

(Telex)