Miért hagynak meghalni 15 ezer magyart?

A világon elsőként fedezte fel egy magyar professzor, mi lehetne a megoldás a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására.

„Egy ilyen találmányt egy rendes országban támogatni kellene, nem pedig büntetni” – beszélte az összegyűlt tömeg a március 18-án a Fővárosi Törvényszéken tartott tárgyaláson. Horváth István professzor ellen ugyanis eljárást kezdeményeztek emberen végzett kísérlet szabályainak megsértése vádjával. Az eseményre rengetegen érkeztek, hogy kiálljanak Horváth professzor mellett, köztük több tucatnyian olyanok, akik alkalmazták az orvos találmányát. Az MTA doktora kutatásai során a világon elsőként fedezte fel, hogy az antikoleszterin antitest hiánya elősegíti az érelmeszesedést, majd feltalálta az antitesttermelés fokozására alkalmas oltóanyagot. Horváth István bizonyította, hogy az érelmeszesedés oka a koleszterin anyagcserezavara.
 
Az ügyészség most azzal vádolja Horváth Istvánt, hogy találmányát legkevesebb 45 emberen alkalmazta anélkül, hogy engedélye lett volna.

Emberek millióit menthetnék meg

A bíróság az első tárgyalási napon meghallgatta a professzort. Az orvos elmondta, a koleszterinnel 1964-ben kezdett foglalkozni. Az antikoleszterin antitest felfedezése világszenzációnak számított, ugyanis előtte senki nem tudta, hogy az emberi szervezetben is van ilyen. Az MTA doktora állította, saját magán kívül senkinek nem adta be az oltóanyagot. Ő csupán előállította és vakcinákban átadta az adott megrendelőnek, a készítmény szervezetbe juttatását mindenkinek magának kellett megoldania.
 
Horváth István úgy véli, hogy a szakmai tapasztalata, a tudományos doktori címe és egy amerikai intézet által előállított tudósi fokozata elegendő volt ahhoz, hogy ezt megtegye. Mindig folytatott előzetes vizsgálatot, illetve mindig kért visszajelzést a paciensek állapotáról, ezekből pedig kiderült, volt, akinek a kezelés hatására nem kellett levágni a lábát, elmaradt a szívműtétje, sőt hárman visszanyerték látásukat.
 
Vakcinát egyébként nemcsak magyarok, de számos külföldi is rendelt, a világ minden tájáról érkeztek tisztségviselők, orvosok, hogy alkalmazzák saját magukon is a szert. Egy amerikai milliárdos rengeteg pénzt ajánlott a találmányért, azt mondta, annyiért árulna egy kezelést, mint amennyi pénzért elvégeznek Amerikában egy szívműtétet. Egy másik külföldi páciensnek már olyan rossz állapotban voltak az erei, hogy a szívműtétjét sem akarták vállalni, a vakcina beadása óta viszont jól van. Ő is rengeteg pénzt ajánlott az anyagért. Horváth professzor azonban a tulajdonjogot és a gyártást is Magyarországon tartaná.
 
Hazánkban ezzel ellentétben, úgy tűnik, a szakma és a hatóságok sem támogatják az orvost. Jellemző, hogy eleinte még publikálni sem engedték felfedezését. Nem hitték el, hogy lehet ilyen antitest a szervezetünkben. „Az intézet jó nevét rontaná egy ilyen valótlanság közlése” – mondták. Végül, hogy megjelenjen a közlemény, az amerikaiak publikációja segített. Ők is megtalálták, majd a felfedezésüket megírták, így ezt követően, 1994-ben már Horváth István is megtehette. Azonban azt a vakcinát, mely emberben is alkalmas az antikoleszterin antitest termelésének a fokozására, a világon eddig még az MTA doktorán kívül mások nem tudták kifejleszteni. Amerikában állítólag százmilliókat költöttek a kutatásra, számos eredményt publikáltak, azonban emberre is alkalmazható szert nem tudtak előállítani. Horváth professzornak sikerült. Horváth István többször is engedélyért folyamodott a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez, azonban soha nem kapta meg a lehetőséget. Horváth István a tárgyaláson hangsúlyozta, az általa kifejlesztett vakcina nem ártalmas az emberi szervezetre.
 
„Ha elmondom, hogy miért nem kaptam engedélyt a találmányomra, akkor azt mondja, hogy összeesküvés-elméleteket gyártok. De tény, hogy nem kaptam meg. Gondolkodjon mindenki, hogy vajon miért nem. A kezünkben van a lehetőség, hogy az emberiség 50 százalékát veszélyeztető kór ellen hatékonyan felvegyük a harcot, ráadásul egy Magyarországról kiinduló kutatás eredményeként. Idejöttek amerikaiak, oroszok a vakcina miatt, kivitettek Kínába, kivitettek Vietnamba. Mondtam nekik, hogy nagyon szívesen együttműködünk, de itt gyártjuk, Magyarországon. Nekik kellene, de Magyarországon mégsem kell?” – tette fel a kérdést lapunknak nyilatkozva Horváth István.
 
Évente 15 ezer fiatal hal meg szív- és érrendszeri betegségben Magyarországon – tudtuk meg a professzortól. „Ez a felfogás ennek a 15 ezer embernek a megölésében működik közre” – hangsúlyozta az MTA doktora. A szakember reméli, egyszer eljut oda a döntéshozás, hogy ezt a problémát megoldja, persze ha más nem előzi meg őket. „Azt mondtam, ha valaki megszerzi az engedélyt, akkor velük együttműködve, de Magyarországon gyártva teremtsük meg ezt a lehetőséget az emberiség javára” – jegyezte meg a doktor.
 
Horváth Istvánt az ellene folyó per sem rettenti el a harc folytatásától. „Rengetegen eljöttek a tárgyalásra, hogy köszönetet mondjanak, itt találkoztam olyannal, akinek elmaradt a szívműtéte vagy aki már évek óta nem tudott kocsit vezetni, mert annyira megromlott a látása, viszont most újra képes rá. Ezek után álljak félre?” – kérdezte Horváth István, akitől azt is megtudtuk, betegei között számos egészségügyi dolgozó, politikus is volt.
 
A cikk folytatása a Bar!kád hetilap csütörtökön megjelent számában olvasható.