Miközben az Országgyűlés vitanapot tart, Mészáros Lőrinc tenyere egyre kérgesebb

A miniszterelnök személyes gázszerelőjének sikere arra is rávilágít, hogy hazugság minden érv, ami a földeladás mellett szól.

Még meg sem kezdődtek a földárverések, máris látszik, hogy ki lesz a nagy nyertese az utolsó földmutyinak (most már csak az erdők és a nemzeti parkok oltalom alatt álló területeit lehet ugyanis elkótyavetyélni).
 
Nem árulunk zsákbamacskát, Mészáros Lőrincből lesz néhány hét múlva hazánk egyik legnagyobb földesura. A földmutyi technológiája is szépen szemünk elé tárul:
- először is, még az előző Orbán-kormány alatt földbérleti szerződéshez jutott,
 
- majd megszerezte az Aranykalászos gazdaképesítést (ehhez egyébként nem kell sok idő)
 
- végül a gázszerelő-polgármesterből kérges tenyerű helyi gazda lett.
Hogy megérte Mészáros Lőrincnek készülnie a csodálatos jövőre, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy meghirdették azokat a Felcsút környéki földeket, amelyeket a családi cége, a Búzakalász 66 Kft., illetve felesége, Mészáros Beatrix és testvére, Mészáros János bérelnek. A Blikk információ szerint az állam összesen mintegy 640 hektárnyi olyan területet értékesítene Fejér megyében, amelyet jelenleg Mészáros Lőrincék használnak. Ebből több mint 240 hektárra elővásárlási joguk is lesz, vagyis hiába licitálna bárki rájuk, csak Mészárosékon múlik, hogy elvihetik-e előlük a földet.
 
Ugyanakkor a maradék földterület megszerzésére is eséllyel pályázik, már csak azért is, mert valamivel nagyobb tőkeerőt képes megmozgatni, mint az ellene induló gazdálkodók.

S a legszebb az egészben, hogy mindez teljesen törvényesen megy végbe, 

legalábbis a Fidesz koordináta-rendszerének megfelelően. Így viszont visszaszerezni a magyar nemzet tulajdonát, a közösségi földvagyont, igen nehézkes lesz, még abban az esetben is, ha 2018-ban kormányváltás történik.
 
Ha bejön Mészáros számítása, körülbelül 931 millió forintot érő földvagyonhoz juthat, amelynek az értéke a későbbiekben drasztikusan fog nőni.
 
Eközben a Mezőhegyesi Ménesbirtokból egy olyan „gazdálkodó” is részesedést követel, aki egy battonyai ortodox plébániára van bejegyezve. Mityók Zsolt, Mezőhegyes polgármestere a közös ellenzéki demonstráción figyelmeztetett,
ha már egyetlen ilyen bérleti szerződés is átjut a rendszeren, akkor az összeset vissza kell vonni, hiszen ezzel a Földművelésügyi Minisztérium elveszti a becsületét.
Hiába az intelem, Mészáros Lőrinc földhöz jut, míg a több mint 200 éves mintagazdaság, az Európa- és világhírű Mezőhegyesi Ménesbirtok sorsa megpecsételődött.
 
A Ménesbirtok 8 ezer hektár állami földet bérel. A szerződésük 2017-ben jár le, de már most tudni, hogy a földalap a továbbiakban nem számol a céggel: már hatezer hektárt osztottak szét mások között. Ezt az óriási területet a polgármester szerint olyanoknak osztották szét, akik egyáltalán nem értenek a földműveléshez.

Van köztük informatikus, postás, iskolaigazgató és könyvtáros is. 

Az állami földliciten nekik most hektáronként 3 millió forintért kínálnak eladásra földet.
„Ebből az látszik, hogy nem az egyszerű, nem az átlag földművesre írták ki ezt a pályázatot, hiszen ahhoz, hogy valaki számottevő területet tudjon vásárolni, amiből egy család meg tud élni, ahhoz 50, de inkább 100 hektárra van szükség. Tehát 100 hektár 300 millió forint, az nem az a nagyságrend, amit egy átlag magyar meg tud vásárolni”
– mondta Kun Mihály, a Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója az mno.hu-nak.
 
Hazánk sajnos már számtalan mutyit kénytelen volt elszenvedni, amely során az aktuális kormány kijátszotta a nemzeti vagyont haveri köröknek, azonban a közösségi földtulajdon elvesztése több súlyos következménnyel fog együtt járni:
- demográfiai,
 
- szociális, 
 
- mezőgazdasági,
 
- és ökológiai 
szempontból is aggályos termőföld értékesítése.
 
Egy parlamenti vitanapot biztos megérdemel ez az ügy...