Ismét milliárdokkal támogatta a Miniszterelnöki Kormányiroda a Védelmi Beszerzési Ügynökséget

Ismét milliárdokkal támogatta a Miniszterelnöki Kormányiroda a Védelmi Beszerzési Ügynökséget

Továbbra is minden irányból zúdul a közpénz a honvédségi beszerzések irányába. A kormany.hu oldalra feltöltötték a Miniszterelnöki Kormányiroda 2021-es támogatási szerződéseinek listáját, és ebből kiderül, hogy a kormányzás politikai központjának tartott Miniszterelnöki Kormányiroda a

  • "2021. évi feladatok ellátásának támogatása",

valamint a

  • "2021. évi működési támogatás"

címszó alatt

több mint két és félmilliárd forintot (1.910.045.000 + 661.400.000 forint) utaltak a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) részére. 

Tavalyelőtt

  • "Támogatás nyújtása a VBÜ tevékenyége során felmerülő feladatok felhalmozási és működési célú kiadásainak finanszírozásához"
jogcímen utaltak 1.284.524.737 forintot a központi ügynökségnek.

Jó kérdés, hogy mi célból. Ugyanis a Miniszterelnöki Kormányiroda, mint szervezeti egység, egyedül a miniszterelnöknek van alárendelve, és a kormány döntéseinek előkészítését és végrehajtását felügyeli. Jellemző a bizalmi szerepre, hogy korábban épp az a Bíró Marcell vezette, akit aztán Orbán Viktor a kétharmados védelemmel bebiztosított Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága élére nevezett ki tavaly október elején. 

Egyébként Vadai Ágnes, az Egységben Magyarországért honvédelmi szakreferense egy sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy

12 ezer milliárd forint értékben vannak különböző honvédelmi beszerzési szerződések,

ezeket pedig a különböző állami adatgazdák nagyon szigorúan őrzik. Egy kormányváltás után azonban ezeket felül fogják vizsgálni, ígérte. 

VIKI: Egy újabb állami Zrt.-t hoztak létre a honvédségre szánt milliárdok kezelésére

Újabb lépéssel kerültünk közelebb a Magyar Honvédség önjáróvá válásához, a Benkő Tibor vezette honvédelmi tárcától való leválásához, legalábbis Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a tegnap este megjelent legfrissebb Magyar Közlönyben rendeletben közölte: kijelölte a frissen létrejött Védelmi Innovációs Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság (VIKI) tulajdonosi joggyakorlóját.

Amúgy a VBÜ-t még 2020 januárjában alapították, felállítását akkor az új biztonságpolitikai kihívásokkal indokolták. 

A Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. felett az állam nevében a tulajdonosi jogokat Maróth Gáspár, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felelős kormánybiztos gyakorolja.

Fontos tudni, hogy a VBÜ kizárólagos hatáskörébe tartozik a honvédelmi, rendvédelmi, bűnüldözési, bűnmegelőzési, büntetőeljárási, büntetés-végrehajtási, nemzetbiztonsági, határőrizeti és határforgalmi, katasztrófavédelmi, adóhatósági és vámhatósági, őrzési, védelmi, illetve önvédelmi célú haditechnikai eszközök, valamint szolgáltatások beszerzése. A szervezet beszerzési eljárást csak akkor indíthat, ha az adott igényt a Nemzetbiztonsági Kabinet véleményezte, a kormány pedig jóváhagyta. Ha a beszerzési körbe tartozó állami szervezet jóváhagyás nélkül köt szerződést, a megállapodás semmisnek minősül.

"Nem lenne logikátlan, hogy egy állami tulajdonban álló gazdasági társaság szervezze és bonyolítsa le a védelmi beszerzéseket, ha maguk a beszerzések átláthatóak lennének, és lenne elfogadott stratégia, ami alapján a beszerzéseket folytatják"

- fogalmazta meg aggályait az Alfahírnek a VBÜ megalakításakor Demeter Márta, a Honvédelmi bizottságból nemzetbiztonsági kockázatra való hivatkozással eltávolított politikus.