Minisztériumi fejesek a vádlottak padján: Varga Mihály korábbi emberei is rács mögé kerülhetnek

Minisztériumi fejesek a vádlottak padján: Varga Mihály korábbi emberei is rács mögé kerülhetnek

A minisztériumokon átívelő korrupciós ügyben 54 ember ellen emeltek vádat. A pénzügyér tucatnyi volt beosztottja mellett Palkovics László bizalmasa is érintett.

2022-ben 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre, akik a vádak szerint kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre – írja a 24.hu. A portál megszerezte a vádiratot, amelyből kiderül, hogy a fővádlottak minisztériumi „tolvajnyelvet” használtak, nehogy be tudják őket azonosítani, ha lehallgatnák a beszélgetéseiket.

„Görögsali”, „Faszfej”, „Pumukli” és a többiek: ilyen díszes társaság ügyeskedett a támogatásokkal.

A tolvajnyelv nem vált be. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, egy pénzügyminisztériumi referens, jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot pályázatírókkal, projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel. A rendszer lényege az volt, hogy

a minisztériumi személy több munkatársát bevonva, milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét,

az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek, jogorvoslati eljárások pozitív elbírálását.

Az ügyészség szerint összesen 108 európai uniós forrásból finanszírozott, valamint további 8 hazai forrású pályázat érintett.

A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

Volt helyettes államtitkár is lebukott

Az egymás közt csak „Kékszakállként”, illetve „Lisztes Krisztiánként” is emlegetett tizenegyedrendű vádlott nem más, mint Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi helyettes államtitkára, Karsai Tamás. Ő 2014 és 2018 közötti Orbán-kormány idején a Pénzügyminisztérium jogelődje, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára volt.

Varga embere, Karsai a vádak szerint egy problémás EU-s pályázat kapcsán azt ajánlotta fel, hogy – kenőpénzért cserébe – a korábbi kapcsolatait felhasználva elsimítja az ügyet.

A vádirat szerint ötmillió forintot vett fel „szolgálataiért”. A korrupciós hálózat egyik tagjával arról is megállapodott, hogy havonta 500 ezer forintért rendelkezésre áll, és ezeket a kapcsolatokat be tudja vetni hasonló ügyekben. E körben összesen 4,5 millió forintot, összesen 9,5 millió forint kenőpénzt vett át az ügyészség szerint.

„B úr”, Palkovics bizalmasa

Barta-Eke Gyula a BME volt kancellárjaként 2015-ben vált ismertté, amikor egy felvételen a stúdióban lévő nők teherbeejtésén viccelődött, amiért az egyetem teljes vezetése elhatárolódott tőle. „B úr” 2019 és 2022 közt a korábban Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-t vezette. Ő volt az, aki egyes EU-s pályázatokhoz az előminősítési tanúsítványt kiállította.

A vádirat szerint Barta-Eke Gyula a tanúsítványok kiállításáért cserébe egyenként 3-3 millió forintot kért a pályázóktól.

Százmilliók, BMW, Rolex - a pénzügyminisztériumi referens jól megszedte magát

A vádirat szerint a korrupciós hálózat vezetőjénél és családjánál jelentős vagyont foglaltak le a nyomozók: Többek között 128 millió forintot az édesanyja nevén lévő széfből, 49 millió forintot egy másik széfből, 3,5 millió forint készpénzt, 9845 USA dollárt, 7640 eurót, csaknem 80 millió forintot értékpapírszámlán, két ingatlant, egy Ford Fiestát és egy BMW X6-ost, illetve egy Rolex Submarine Date típusú karórát.

A rendszer is korrupt, meg egyes emberek is

A pénzügyminiszter tucatnyi korábbi beosztottjára – osztályvezetőkre, főosztályvezető-helyettesekre, egy főosztályvezetőre és a volt helyettes államtitkárra is – letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Magyarországról szóló országtanulmányának bemutatóján a Pénzügyminisztérium Pénztártermében 2024. március 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd)