Fideszes derűlátás: Varga Mihály szerint újra az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe kerülhetünk

Fideszes derűlátás: Varga Mihály szerint újra az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe kerülhetünk

A pénzügyér bizonyára szerény győzelmi jelentésnek tartotta volna, ha abban csak annyit állít: visszatér a növekedési pályára a magyar gazdaság.

A magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre pedig újra az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe kerülhet - mondta optimizmussal átitatva a pénzügyminiszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában.

Varga Mihály azt hangsúlyozta:

négy nehéz év után a kormány csökkenő hiánnyal, alacsonyabb államadóssággal és erősödő gazdasági növekedéssel számol.

Különös a fideszes tárcavezető most is látványosan megnyilvánuló derűlátása, miután az ugyan lassuló, de még mindig velünk élő infláció hatásairól, velejáróiról (pl. az élelmiszerdrágulás), vagy az ismételten a 400 forintos szintet nyaldosó euróárfolyamról, vagy akár a hazai fogyasztási adatok drasztikus visszaeséséről nem ejtett szót győzelmi jelentésében.

Utóbbi mutató esetében a magyarok fogyasztása volt a legalacsonyabb tavaly az EU-ban, ezzel már Bulgária is megelőzte e tekintetben hazánkat.

Az Orbán-kormány minisztere azt is kiemelte: stabilitás és egyensúly szükséges ahhoz, hogy a magyar gazdaság visszatérjen a koronavírus-járvány előtti tartós növekedéshez.

A pénzügyminiszter az ezt megalapozó feltételek között említette a foglalkoztatás növelését, az államadósság és a hiány csökkentését, az infláció alacsonyan tartását, a versenyképesség javítását és az ország tőkevonzó képességének fenntartását.

Elmondása szerint az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzésében a magyar gazdaságban idén 2,4 százalékos növekedést vár, ami a pénzügyminiszter szerint reális.

Azt ecsetelte, a tartós növekedés érdekében a kormány célul tűzte ki a jelenlegi 75 százalékos foglalkoztatási ráta emelését 80 százalék fölé, illetve a munkanélküliségi ráta alacsonyan tartását.

Varga Mihály kitért arra is, hogy

nehéz tartós növekedést elérni nagy költségvetési hiánnyal, ezt csökkenteni kell.

A tervek szerint a mutató idén 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lesz - közölte.

A miniszter komoly eredménynek nevezte, hogy a tavaly januári 25,7 százalékról idén januárra 3,8 százalékra szorították le az áremelkedés ütemét, a külkereskedelem rekordot döntött tavaly, a folyó fizetési mérleg pozíciója javul és az ország tőkevonzó képessége is erős maradt.

A versenyképességet segíti a jó adórendszer is; a magyar adórendszer jövedelem- és munkabarát, ezt adóztatja legkevésbé az európai országokkal összevetve. Magyarország az uniós adócsökkentési rangsor élmezőnyébe tartozik, és az elmúlt időszakban látványos eredményeket ért el a gazdaságfehérítésben - fejtegette előadásában Varga Mihály.

Minisztertársaihoz hasonlóan Varga Mihály nem először zeng ódákat Magyarország gazdasági helyzetével kapcsolatban:

már év elején is láthatóan csak a "minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve" régóta ismert szellemiségében számolt be a magyaroknak a nemzetgazdaság állapotáról.

Igaz, azt nemrég maga Varga is egy fél gondolat erejéig elismerte, a tavalyi GDP-vel nehéz lenne büszkélkedni.

A pénzügyér kapcsán az is megér egy misét, hogy a Babakötvény megpiszkálásáva gyakorlatilag a gyerekkel együtt öntötte ki a fürdővizet az Orbán Viktor vezette kormány.

(Címlapkép: Varga Mihály - Facebook)