Mintát vettek a városligeti tó megmérgezett vizéből

A rendőrség környezetkárosítás gyanúja miatt feljelentés-kiegészítést rendelt el, a tó kezelője vizsgálja a körülményeket.

A vízmintát további vizsgálatra laboratóriumba küldték, jelenleg még a vizsgálat eredményére várnak.

A Liget Budapest Facebook-oldalán hétfőn este azt írták: feltehetőleg ismeretlen eredetű mérgező anyag került a városligeti tó vizébe. A Városliget Zrt. a rendőrség, a csatornázási művek és a katasztrófavédelem szakembereivel közösen a helyszínen azonnal megtette a szükséges óvintézkedéseket, hogy mihamarabb elhárítsák a veszélyt. Arra kértek mindenkit, hogy további tájékoztatásig tartózkodjanak a tó használatától és különösen figyeljenek arra, hogy a háziállataik ne érintkezzenek a vízzel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfő délután kapott bejelentést arról, hogy feltehetően vízszennyezés történt a városligeti tóban, amely a főváros XIV. kerületében, a Kós Károly sétányon található. A BRFK XIV. kerületi rendőrkapitánysága feljelentés-kiegészítést rendelt el környezetkárosítás gyanúja miatt.

A Főkert Zrt. az MTI-nek jelezte, szintén vizsgálják az esetet, illetve folyamatosan végzik a szükséges munkálatokat; az algamentesítésekről "biológiailag aktív, vegyszermentes adalékokkal, szakcég bevonásával gondoskodik".