Miskolc: koncepciós eljárás?

Kizárták a sajtót a miskolci városvezetés peréről. A Jobbik szerint ez felveti koncepciós eljárás gyanúját.

A politikus ismertette, 2015. január 3-án a Miskolci Járásbíróságon büntetőügy megtárgyalására került sor. Az eljárásban közszereplők vettek részt, többek közt Miskolc város jegyzője, a vádlott pedig egy civil szervezet elnöke, aki ki merte mondani véleményét a hivatal munkájával kapcsolatban. Pakusza hozzátette, az eseményről a sajtó is tudósítani kívánt, hogy a nyilvánosság elé kerüljön: a jegyző milyen bűncselekménnyel vádol, mi a feljelentés alapja. Az eljáró bíróság azonban megtiltotta, hogy a tárgyalásról kép- és hangfelvétel készüljön.

Azt gondoljuk – jelentette ki Pakusza –, hogy ez az eljárás felháborító, ráadásul sérti az idevonatkozó jogszabályokat is, így például a tárgyalás főszabály szerinti nyilvánosságának alapelvét, melyet az Alaptörvény rögzít. Kivételnek számít ez alól, ha kiskorúak érdekei, vagy nemzetbiztonsági érdek kívánja meg a zárt tárgyalást, ám ilyesmiről szó sem volt. Külön pikantériája az ügynek, hogy az eljáró bíró, mielőtt a döntést meghozta, elhagyta a tárgyalótermet és kiment tanácsot kérni, ami felveti a kérdést, vajon koncepciós eljárás zajlik Miskolcon? - fűzte hozzá a jobbikos politikus.

Sokadszor hangsúlyozzuk, hogy a miskolci hatóságok és a jegyző hivatala nem a miskolci adófizetők érdekeit szolgálja, de a Jobbik mindent el fog követni, hogy ez a hozzáállás mihamarabb megváltozzon - szögezte le a nemzeti párt miskolci képviselője.