Miután Oroszország Kijevet és Odesszát támadta, az ukrán fővárosba utazott az amerikai külügyminiszter

Miután Oroszország Kijevet és Odesszát támadta, az ukrán fővárosba utazott az amerikai külügyminiszter

Váratlanul Kijevbe érkezett Antony Blinken, miközben ma ismét támadás sújtotta Ukrajna fővárosát és más területeit.

Oroszország Kijev és Odessza megye ellen indított rakéta- és dróntámadást szerda reggel, a csapásokban egy civil életét vesztette, és több épület kigyulladt - közölte az ukrán hadsereg.

Oleh Kiper odesszai kormányzó az MTI szerint elmondta: az orosz támadás közel három órán át tartott, és számos mezőgazdasági, valamint kikötői létesítményt megrongált Izmailban.

A támadásban súlyosan megsérült és kórházba szállítása után meghalt egy mezőgazdasági vállalat dolgozója.

A dunai kikötőváros az ukrán mezőgazdasági termékek egyik fő kiviteli útvonalává vált, mióta Moszkva júliusban felmondta a fekete-tengeri gabonaexportról szóló megállapodást.

Az ukrán légierő tájékoztatása szerint a légvédelem 23 támadó eszközt semmisített meg a 33-ból. Oroszország 25 iráni gyártmányú Sahíd drónt, hét manőverező robotrepülőgépet és egy Iszkander ballisztikus rakétát lőtt ki a térségre.

Az orosz hadsereg Kijevre is lecsapott szerda reggel, de az ottani védelmi rendszer az összes támadó fegyvert megsemmisítette

- közölte az ukrán főváros katonai vezetése.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerdán jelezte: továbbra is nehéz a helyzet a keleti fronton, és az ukrán csapatok fő feladata az, hogy biztosítsák a megfelelő védelmet, megelőzzék az erődítmények és állások elestét a Kupjanszk és Limanszk előtti térségben, illetve sikerüljön előrenyomulniuk Bahmut irányába, és megszerezzék a kijelölt területeket.

Szirszkij a Telegramon azt írta: "az ellenség nem hagyott fel azzal a tervével, hogy elérje Donyeck és Luhanszk megye határait".

Eközben Kijevbe érkezett az amerikai külügyminiszter

Az ukrán fővárosba érkezett előzetesen be nem jelentett látogatásra szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Kétnapos kijevi látogatásán, amelynek során az orosz támadás tavaly februári kezdete óta először száll meg éjszakára Ukrajnában, Blinken valószínűleg be fog jelenteni egy újabb, több mint 1 milliárd dollár értékű amerikai segélycsomagot - mondta az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője újságíróknak.

A washingtoni diplomácia vezetője várhatóan találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel, valamint más magas rangú tisztviselőkkel és a civil társadalom szereplőivel - tette hozzá a nyilatkozó.

A ma Kijevben felbukkanó Blinken immár negyedszer jár az ukrán fővárosban tavaly február óta.

(Címlapkép: Anthony Blinken amerikai külügyminiszter sajtóértekezletet tart a NATO nem hivatalos oslói külügyminiszteri találkozója után 2023. június 1-jén. MTI/EPA/NTB/Javad Parsa)