A Jobbik után a Momentum is befutó helyre tesz egy roma politikust

A Jobbik után a Momentum is befutó helyre tesz egy roma politikust

Donáth Anna, a Telex élő műsorában jelentette be, hogy a Momentum közössége úgy döntött, Lőcsei Lajos roma származású politikust szeretné befutó helyen tudni a közös ellenzéki listán, ezzel is hozzásegítve a kormányváltáshoz az összellenzéki együttműködést. 

Donáth Anna ezt azzal magyarázta:

"A roma képviselethez arra is szükség van, hogy a kormányváltás után, a minisztériumokban legyenek olyan felelős személyek, akik roma ügyekben rendelkeznek megfelelő jogkörökkel és pénzügyi forrásokkal. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a cigány közösség nézőpontja minden egyes szakterületen beépüljön a stratégiaalkotásba és döntéshozatalba. Enélkül ugyanis nincs valódi megoldás sem a lakhatási, munkaerőpiaci kihívásokra, sem az oktatás és az egészségügy súlyos problémáira".

Egyébként a Momentum volt az első, amelyik nyilvánosságra hozta a listáját - nyilván, azon még nem szerepelt Lőcsei neve... Íme az első 10

  • Fekete-Győr András, a Momentum alapítója, korábbi elnöke és miniszterelnök-jelöltje
  • Tompos Márton, a Momentum szóvivője
  • Gelencsér Ferenc József, a Momentum I. kerületi képviselője és alpolgármestere
  • Sebők Éva, a Momentum orosházi önkormányzati képviselője
  • Bedő Dávid, a Momentum hálózati igazgatója, a párt újbudai önkormányzati képviselője, frakcióvezetője
  • Paróczai Anikó, a Momentum kispesti képviselője
  • Csillag Tamás, a Momentum londoni helyi szervezetének elnöke
  • Berg Dániel, a Momentum II. kerület alpolgármestere és az ALDE európai pártcsalád alelnöke
  • Hornyák Evelin, a Momentum szakpolitikai tanácsadója az Európai Parlamentben
  • Naszádos Zsófia Katalin, a Momentum szakpolitikai stábjának tagja, kül- és biztonságpolitikai, magyarságpolitikai szakértője

Emlékezetes, a Jobbik a múlt héten jelentette be, hogy befutó helyen indít a párt egy roma politikust, Varga Ferencet. Az Alfahírnek adott interjújában a szegvári közgazdász így üzent a diplomás cigányságnak:

"Itt az ideje, hogy álljanak fel, fogjanak össze, és hozzuk létre azt az igazi szakmai alapokon működő politikai rendszert, ami kivezetheti a cigányságot a gödörből".

Korábban Márki-Zay Péter ötlete volt, hogy mintegy kvótaként szerepeltessenek az ellenzéki pártok befutó helyen három roma politikust. A tervek szerint a Párbeszéd fog még egy befutó helyet biztosítani, de ahogy arról hallani, a párt esetében még vita van arról, hogy egyáltalán hány képviselőt szerepeltethetnek a közös listán.