Videó: a Szent Koronára tett esküjét szegte meg Morvai Krisztina

Az EP-képviselő most Orbán Viktorra esküszik, de a Fidesznek sem kell már.

„Morvai Krisztina a Jobbik listájáról szerzett képviselői mandátumot az Európai Parlamentben. Régóta intenzív kampányt folytat az őt delegáló párt ellen éppen olyan hazugságokkal és rágalmakkal, amelyeket a Fidesz és propagandasajtója zúdított az elmúlt időszakban a Jobbikra. Jelentős segítséget nyújtott a választási csalásoktól sem visszariadó, diktatúrát építő Fidesz hatalomban tartásában, amely egy egykori jogvédőtől szégyen”

- közölte szerdán a Jobbik.

Visszahívta EP-képviselői tisztségéből Morvai Krisztinát a Jobbik elnöksége

A közleményben emlékeztetnek, hogy Morvai Krisztina a Jobbik listájáról szerzett képviselői mandátumot az Európai Parlamentben. "Régóta intenzív kampányt folytat az őt delegáló párt ellen éppen olyan hazugságokkal és rágalmakkal, amelyeket a Fidesz és propagandasajtója zúdított az elmúlt időszakban a Jobbikra.

Morvai azzal hárított, nem is cáfolva fideszes elkötelezettségét, hogy „az európai parlamenti képviselők jogállasáról szóló jogszabály ilyen jogi lehetőséget nem ismer”, így a mandátuma lejártáig, 2019 júliusáig marad a jó pénzzel járó képviselői székben.

Azt is írta, hogy a Jobbik 2009. évi, illetve 2014. évi európai parlamenti választási programjával, és "saját lelkiismeretével" összhangban kíván politizálni.

A jogi csűrés-csavarás ellenére Morvai azonban megfeledkezett arról, hogy 2010-ben, amikor a Jobbik bejutott a Parlamentbe, ő is részt vett a jobbikos politikusokkal a Szent Koronára való eskütételen.

„Amennyiben szent ügyünk képviseletére, a Jobbik országos elnökségének kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válok, a képviselői mandátumomat azonnal visszaadom”

- ismételte el Morvai Krisztina is a Szent Korona előtt a Parlamentben Vona Gábor mellett.

A képviselőnő visszahívását a Jobbik országos választmánya és országos elnöksége is egyhangúlag támogatta, tehát esküjéhez híven, le kellene mondania mandátumáról. De az EP-képviselő a Szent Koronára tett esküjét mostanra felcserélte Orbán Viktorra.

Morvai Krisztina 2009-ben az ellenzéki Jobbik listájáról szerzett mandátumot az Európai Parlamentbe, azonban az elmúlt években egyre inkább eltávolodott a párttól és következetesen saját függetlenségét hangsúlyozta. Korábban azt nyilatkozta: évek óta nem beszélt, nem találkozott Vona Gáborral, a Jobbik elnökével (még ha ezt képek is cáfolták). Morvai és az ellenzéki párt között kezdettől fogva akadozott a munkaegyeztetés, mert az EP-képviselő inkább önjáró volt.

Tavaly a Facebook-oldalán jelentette be, hogy mandátuma lejárta után, 2019-ben visszavonul a politikától. Ugyanakkor a Heti Válasznak azt mondta,

amiatt nem lenne lelkiismeretfurdalása, ha alkotmánybíró lehetne az Orbán-kormány alatt.

Az EP-képviselő a választási kampányban folyamatosan a kormánypárti sajtónak nyilatkozott, a Jobbikot támadta, illetve nyíltan Orbán Viktor kormánya mellett kampányolt, és a Békementre való részvételre buzdított.

A Fidesz-KDNP választási győzelme után a Facebook-oldalán azt írta:

„Büszkék és diadalittasak lehetünk az április 8-i magyarországi választások után.”

Értesüléseink szerint egyébként Morvai Krisztinának csalódnia kell, ha úgy gondolja, a kampányban tett szolgálataiért a kormánypárt hálás lesz neki. Úgy tudjuk, sem a kormányban, sem az állami szervezeteknél nem számítanak a szolgálataira.

A kétharmados többséget igénylő 2016-os alkotmánybíróválasztáskor a Fidesz egyébként a Jobbikkal tárgyalt elsőként az esetleges jelöltekről. Mikor Morvai Krisztina neve felmerült, a kormánypárt részéről megbízhatatlannak és abszolút alkalmatlannak titulálták, a tárgyalások ezért elakadtak, a Fidesz pedig végül az LMP-vel egyezett meg.