Még mindig kevés a néző, egyelőre nem élnek meg a mozik

Még mindig kevés a néző, egyelőre nem élnek meg a mozik

Interjút adott Borsos Erika, a Mozisok Országos Szövetségének elnöke az Indexnek, aki a  járvány utáni mozipiac nehézségeiről beszélt. Mint mondta, 

a laza szabályok ellenére a nagy roham elmaradt, a nézők csak nagyon lassan tértek vissza, de ebben az is szerepet játszik, hogy a hosszan tartó hideg időjárás és bezártság után a legtöbben inkább a szabadba vágynak, ott szeretnének kikapcsolódni. A kezdeti nehézségek ellenére mostanra már növekvő tendenciát mutatnak a látogatottsági adatok. Gőzerővel megyünk előre, még akkor is, ha a 2019-es szinttől még messze vagyunk, a mozik sajnos továbbra sem tudnak megélni.

Borsos úgy véli, hiába a támogatások, a legtöbb mozinak nem maradt tartaléka, a jelenlegi bevételek pedig a legjobb esetben is csak arra elegek, hogy a mozik kijöjjenek nullára, fejlesztésekre félretenni nem tudnak. Hozzátette, a nehéz anyagi helyzet ellenére a mozik többségében nem volt szembetűnő drágulás.

Szerinte ugyanakkor a mozizás, ahogy a korábbiakat, úgy ezt a mostani válságot is túl fogja élni.

"Volt, aki közvetlenül a bejelentés utáni napokban ki tudott nyitni, ám egyes mozik nyitása júniusra csúszott, míg sajnos a mai napig vannak olyan helyek, amelyek az újranyitásért küzdenek. Egy biztos, gyorsan kellett cselekedni, sokfelé személyzetet is egyik napról a másikra toboroztak" - fejtette ki a Mozisok Országos Szövetségének elnöke.