Új év, új szennyezés a Tiszán Ukrajna felől

Új év, új szennyezés a Tiszán Ukrajna felől

Talán az enyhe időjárás miatt, de idén még a tavalyinál is korábban érkezett az ukrán szemétfolyam a Tiszán. Vásárosnaménynál és a Tisza felső szakaszán már készenlétbe is helyezték azokat a hajókat, uszályokat, amelyek a hulladék összegyűjtését végzik. Ezután a szemetet a közeli telepen kiválogatják, illetve megsemmisítik.

Mindezt közpénzen, a magyar adófizetők pénzén, hiszen a mostani szennyezés egyben azt is jelenti, hogy minden korábbi kormányzati, államfői ígéret ellenére továbbra is akadálytalanul érkezhet a Tisza mellékfolyóiból a műanyag, illetve más hulladék Ukrajna és Románia irányából. 

Egy bizonyos mennyiségig szinte 100 százalékban ki tudják szedni a kollégák az ukrán szemetet a Tiszából

- nyilatkozta az Alfahírek Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

Hangsúlyozta, hogy Kárpátalján továbbra is csapadékos idő várható ezért az egyre magasabb vízállás után a szakemberek már kénytelenek tovább engedni a szemetet a kiskörei gyűjtő területig.

Január 3-án még percenként 10 darab műanyagpalackot számolt a kamerarendszerünk, de ez mostanra már a percenkénti 100 palackot is meghaladja Vásárosnaménynál. Az ukrán és a román társszervekkel egyébként jó a kapcsolatunk, folyamatosan tájékoztatnak és figyelik a folyót

- tette hozzá az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

Arra a kérdésünkre, hogy mit lehetne tenni az újabb és újabb szennyezés ellen, Siklós Gabriella passzolta a kérdést, ami érthető, hiszen ez már leginkább a kormány, illetve hatóságok jogköre. 

Lenne. Csakhogy a magyar kormány tehetetlen, ahogyan a jelek szerint a rendőrség és az ügyészség is. A vádhatóság már több mint két éve, 2020 novemberében befogadta az erről szóló jobbikos feljelentést, amely - a szennyező ország elve mentén - kitért az ukrán és persze a román szervek felelősségére is, de azóta érdemben semmi nem történt. 

Tiszai szennyezés: nemzetközi egyezmény sérül, a Jobbik feljelentése után az államnak lépnie kell

A magyarországi nyomozás eredményeinek megállapítását követően csak a magyar állam léphet fel a Ukrajnával szemben annak érdekében, hogy a nemzetközi jognak megfelelően kártalanítást, és a további környezetkárosítás megelőzését követelje - erről Gyüre Csaba beszélt az Alfahírnek azt követően, hogy a Tiszát ismét nagyobbrészt ukrán, kisebb arányban pedig román szemét lepte el.

A Polt Péter vezette legfőbb ügyészség továbbadta az ügyet a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak, de a jelenlegi helyzet is azt mutatja, hogy a rendőség nem tett semmi érdemit. Ugyanígy nem tett szinte semmit a kormány, de még Áder János köztársasági elnök sem, aki - legalábbis a szónoklatok szintjén - korábban többször is hangoztatta a környezetvédelem fontosságának ügyét.

A Tisza szennyezéséért a Coca-Cola is felelős a Greenpeace szerint

A Tisza vizének immár hosszú évek óta tartó, elképesztő méreteket öltő szennyezettsége kapcsán megkerestük a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjét, Simon Gergelyt, aki lapunknak véleményezte a folyót sújtó helyzetet. Kifejtette egyebek mellett azt is, hogyan lehetne érdemi lépést szorgalmazni és elérni a kérdésben, valamint milyen veszélyekkel járhat, ha nem cselekszünk időben.

Románia felől most nem érkezett hulladék, de az ott élők szerint ez csak idő, pontosabban időjárás kérdése, hiszen a csapadékosabb időszak során szinte menetrendszerűen jönnek az úszó szemét-szigetek mindkét országból. Rosszabb esetben az évtizedek óta elhagyatott, de nem rekultivált román bányákból még nehézfémszennyezés is érkezik.

Szemét napok elé nézünk.