Operatív törzs: 850-en vannak kórházban, 61-en lélegeztőgépen

Operatív törzs: 850-en vannak kórházban, 61-en lélegeztőgépen

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójának elején Kiss Róbert rendőr alezredes megismételte Gulyás Gergely kormányinfón elhangzott szavait, vagyis a kijárási korlátozások május 3-ig biztosan érvényben maradnak. Emellett hozzátette: 536 esetben rendeltek el hatósági karantént, így jelenleg összesen 10 942 ilyen jellegű intézkedés van érvényben. Mint kiderült: 18 esetben szegték meg az előírásokat, rémhírterjesztés miatt pedig 70 esetben indított eljárást a rendőrség. 

Müller Cecília ismertette a reggeli adatokat (ezekről itt olvashat bővebben). Mint mondta: 

"Még nem vagyunk a járvány végén, emelkedő tendenciát tapasztalunk napról napra"

Az elhunytakról szólva kiemelte: valamennyien hatvanas éveiben járó honfitársaink voltak, akik valamilyen krónikus betegségben szenvedtek.

Ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy már 390 gyógyultak tartanak számon. Hozzátette: több mint 55 ezer vizsgálatot végeztek el a kijelölt laboratóriumok. Jelenleg 850 főt ápolnak, közülük 61-en lélegeztetőgépen vannak. 

Emlékeztetett: folytatódik az idősek otthonainak ellenőrzése: számon kérik az intézkedések végrehajtását, egyfajta konzultációt is lehetővé tesznek. 

A fertőtlenítés is tovább folytatódik. 

"Jó néven vesznek minden segítséget az idősotthonok. Elkezdtük a fertőtlenítést a nagyobb helyeken és ahol előfordult már fertőzés"

- részletezte az országos tiszti főorvos. 

"Ez egyfajta megelőző jellegű fertőtlenítés is, hiszen nem tudhatjuk, ki mikor hogyan viszi be a fertőzést ezekbe az intézményekbe"

A fertőtlenítőszerek kapcsán kiemelte: a járvány kezdete óta óriási mértékben megnőtt a fertőtlenítőszerek iránti igény, ezért a meglévő kapacitások szűkössége miatt a hatóságok és az ipari szereplők is léptek, hogy biztosítsák a szükséges mennyiséget. 

"Ennek eredményeképpen nagyon sok ipari szereplő átállt a fertőtlenítőszer gyártásra. Emellett 70 ideiglenes engedélyt adtak ki a hatóságok - mondta.

Bár a független sajtó számos, a hatósági intézkedésekkel, korlátozásokkal kapcsolatos kérdést küldött az operatív törzsnek, a sajtótájékoztatón kizárólag a kormányzati média többnyire súlytalan, irreleváns vagy egyenesen a kormánypropagandát segítő alákérdezésekre válaszoltak csupán.