Operatív törzs: a helyzet azt indokolja, hogy nem lehet lazítani a szabályokon

Operatív törzs: a helyzet azt indokolja, hogy nem lehet lazítani a szabályokon

Az elmúlt 24 órában fokozottan nőtt a fertőzöttek száma

- kezdte szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol az országos tisztifőorvos, Müller Cecília ismertette, hogy 1190 ember fertőződött meg eddig hazánkban, egy részük "jó egészségi állapotban van, de sokan kerültek kórházba". Tegnap óta tizenegyen haltak meg, többségükben idős, krónikus betegek. 

A Pesti úti idősotthont egyfajta gócpontnak nevezte Müller, hozzátéve, hogy eddig 151 fertőzöttet azonosítottak. Ebből 126 fertőzöttet a Korányi kórházba szállítottak. Tehát az egészségügyi állapottól függetlenül mindenkit elvittek az egészségügyi intézetbe, mert úgy ítélték meg, hogy a biztonság az elsődleges szempont. Az eset után az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy az ország teljes területére ellenőrzéseket rendel el az idősotthonokban. 

"Ezeknek az intézményeknek a lakói életkoruk, betegségeik miatt fokozottan veszélyeztetettek, a zárt közösség csak erősíti a veszélyt"

- jelentette ki Müller, hozzátéve: az operatív törzs egyéni védőfelszereléseket is küld ezekbe az intézményekbe.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy az elmúlt 24 órában

  • 1255 intézkedést hajtottak végre a kijárási korlátozás megszegése miatt,
  • 655 esetben azonban csak figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök.

Hozzátette, hogy a polgármesterek szigorúbb intézkedéseket hozhatnak a húsvéti ünnepek idejére. Innentől kezdve pedig az operatív törzs hetente vizsgálja felül a kijárással kapcsolatos szabályokat. A dohányboltokkal kapcsolatos újságírói kérdésre úgy reagált: azért szigorítottak a nyitvatartási idejükön, mert az ellenőrzések alapján csoportosulások alakultak ki a trafikok közelében.

Orbán Viktor azzal számol, hogy megbetegedhet az egészségügyi dolgozók 20 százaléka

A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez működik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott nagypénteki interjúban.