Jön a Szomszédok nyugdíjas-szövetkezet

Az érdekképviselet vezetője pedig a kormány által kinevezett MSZP-s lehet.

A Világgazdaság számolt be róla, hogy egy miskolci nyugdíjas-szövetkezet nyújtotta be elsőként a Miskolci Törvényszék Cégbíróságára a működéséhez szükséges papírokat. A munkaerő-kölcsönzőn keresztül már augusztustól dolgozhatnak a nyugdíjasok. A Magyar Idők cikke szerint azonban az országos lefedettségű Szomszédok névre keresztelt szövetkezet már júliusban megkezdheti a közvetítői tevékenységét.

Nem tudjuk, hogy a szövetkezet miért pont ezt a nevet kapta, talán az alábbi videó ihlette meg őket.

[video:https://youtu.be/02iMgTaQNYA]

Ami biztos, hogy a bejegyzési procedúra már a jövő héten lezárulhat, a diákszövetkezeteket tömörítő Diákész elnöke, Fiák István szerint. A lapnak elmondta, hogy a megbízók részéről óriási az érdeklődés a tapasztalt munkaerő iránt és augusztustól fellendülhet a közvetítés, hiszen a diákmunkásokat főként a nyári időszakban alkalmazzák. Sok foglalkoztató pedig jelezte, hogy a szövetkezet adta rugalmasabb foglalkoztatási forma keretében visszavenné korábbi alkalmazottjait.

A Diákész vezetője kiemelte, hogy azoknak, akik még nem töltötték be 65. életévüket, de éltek a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével, a szövetkezeti forma az egyetlen lehetőség, hogy újra munkába állhassanak.

A munkaadóknak pedig azért éri meg, mert a nyugellátásban részesülő időseknek a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót. 

Érdekes, hogy a várhatóan szeptemberben megalakuló nyugdíjas-szövetkezetben dolgozók érdekképviseletének vezetője a korábban szövetkezeti ügyekkel foglalkozó Karácsony Mihály, MSZP-s képviselő lehet, ami már komoly ellentéteket szült a mostanában amúgy sem az összetartásáról híres pártban.