Murányi Levente: '56-ban én lőttem őket és ők viszont lőttek engem

A szabadságharc ellenforradalomnak történő definiálása vállalhatatlan, de nem tartja problémának az elesett orosz katonák sírjának megkoszorúzását.

Mint ismeretes, az orosz elnök keddi hivatalos budapesti látogatása során koszorút helyezett el a Fiumei úti orosz katonai temetőben. Az eseményt heves viták kísérték, mivel a világháborús elesettek mellett itt nyugszanak az 1956-os harcok orosz áldozatai is, akiknek obeliszkjein sértő kifejezések is állnak: „Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956 októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért”

A Die Welt az esettel kapcsolatban azt írta, hogy a Fiumei úti sírkert szovjet katonai emlékhelyének megkoszorúzásának a jelképes gesztus üzenete nem is lehetett volna világosabb: „újra itt vagyunk", és ez "keserű pillanat" lehetett az '56-os veteránoknak és emigránsoknak.

Az alfahir.hu úgy vélte, hogy azért erről érdemes megkérdezni egy olyan régi szabadságharcost is, aki '56-ban fegyvert ragadott a szovjet csapatok ellen és a barikádokon vette fel a harcot a sokszoros túlerővel szemben.

Vállalhatatlan az ellenforradalom kifejezés

Murányi Levente úgy tudja, hogy a második világháborúban elesett katonák emlékművénél koszorúzott Putyin elnök, amivel neki önmagában semmi problémája sincsen, még akkor sem, ha az ellenséges oldalon harcolókról van szó. Véleménye szerint az elesett katonáknak már igazából nemzetiségük sincsen, azok már csak katonák. „Mondom ezt úgy, hogy 1956-ban én lőttem őket és ők viszont lőttek engem” - tette hozzá.

Meglátása szerint a Szovjetunió és a jelenlegi Oroszország között már hatalmas a különbség. Teljesen másik országgal álltunk szemben 1956-ban és teljesen más ország elnöke látogatott most el hozzánk. Mint fogalmazott: a hitleri Németországot sem lehet összehasonlítani a napjainkban Angela Merkel által vezetett Németországgal.

Az 1956-os szabadságharc ellenforradalomnak történő definiálása teljesen vállalhatatlan számára. Mint fogalmazott: ez a kádári definíció. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezek a sértő feliratok a közeljövőben az orosz fél beleegyezésével javításra kerülnek.

Murányi Levente szerint Putyin koszorúzását most azok az emberek támadják a leghevesebben, akiknek a Szabadság téri emlékművel semmilyen problémájuk sem volt korábban, annak elbontásáról hallani sem akartak.  Hozzátette: az emlékmű alatt ma már mélygarázs található, tehát ott már biztosan nem nyugszanak elesett orosz katonák és sokkal szívesebben látná annak helyén a régi magyar országzászlót lobogni. A koszorúzással kapcsolatban megfogalmazott kritikákat tehát kötözködésnek tartja, amely véleménye szerint csupán Oroszországgal jelenleg szemben álló hatalmi erők érdekét szolgálja.