Törvényt sérthetett a fideszes álcivileket pénzelő állami cég

Nem titkolózhat tovább a félmilliárdos kampányfinanszírozási botrányról a CÖF és a Magyar Villamos Művek.

Nyilvánosságra kell hoznia a Magyar Villamos Műveknek (MVM) azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogyan, milyen alapon döntöttek a fideszes Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű álcivil szervezetnek 2016 végén juttatott 508 millió forintos támogatásról – mondta ki elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék. A bíróság az Átlátszó által indított perben hozta meg ezt a döntést. Ekkora összeget egy állami cégtől még sosem kapott egyetlen politikaközeli szervezet sem, ezért a portál arra volt kíváncsi, hogy:

  • Milyen kérelmet nyújtott be a CÖKA (a CÖF mögötti alapítvány) az MVM Zrt.-nek?
  • Milyen megfontolások alapján döntöttek arról, hogy a CÖKA méltó a félmilliárd forint elköltésére?
  • Mi szerepel konkrétan az MVM és a CÖKA közti megállapodásban?

Az állami forintokkal gazdálkodó MVM és az álcivil CÖF közti „szerelem” legékesebb bizonyítéka, hogy miközben a fideszes szervezet tavaly félmilliárd forintot kapott, Böjte Csaba testvér humanitárius alapítványa csupán ennek 0,16 százalékát, 800 ezer forintot. A Fidesz-közeli CÖF-nek juttatott összeg miatt Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője hűtlen kezelés miatt feljelentést is tett.

Böjte Csabáék 800 ezret, a CÖF 500 milliót kapott az MVM-től - a Jobbik feljelentést tesz

A héten robbant a hír, hogy az MVM 2016 végén 508 millió forinttal dobta meg a Fidesszel szimbiózisban létező Civil Összefogás Fórumot finanszírozó Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt. A jobbikos Szávay István országgyűlési képviselő szerint ezkimeríti a hűtlen kezelés fogalmát, amiért feljelentést is tett.

Az MVM 100 százalékos állami tulajdonban van, tehát vagyona, így nyeresége is a nép tulajdonát képezi. Ezért a cégre vonatkozik az információszabadságról szóló törvény, azaz a gazdálkodására vonatkozó adatok közérdekűnek minősülnek. Ezt korábban egy Kormányinfón újságírói kérdésre Lázár János kancelláriaminiszter, valamint Szávay István jobbikos országgyűlési képviselőnek az adatkiadás megtagadása miatt írásban benyújtott panaszára válaszul Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is megerősítette.

Már nem hazudhat az MVM: hamarosan kiderül, milyen jogcímen adtak 508 milliót a CÖF-nek

Hosszas huzavona és bürokratikus gáncsoskodás után Szávay István, jobbikos képviselőnek végre sikerült egyértelmű állásfoglalást szereznie a nyilvánvalóról a rejtélyes CÖF-támogatás ügyében: a Magyar Villamos Művek (MVM) közpénzt kezel, ezért a gazdálkodására és az általuk kezelt pénzeszközök felhasználására vonatkozó információknak nyilvánosnak kell lenniük. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) végre tiszta vizet öntött a pohárba.

Az MVM védekezése szerint a kért adatok döntés-előkészítő adatokat tartalmaznak, amelyek nyilvánosságra kerülése esetén a döntésben résztvevők törvényes jogai sérülhetnének. A bíróság szerint erről olyannyira nincs szó, hogy

a perben becsatolt (és a felperes [azaz az Átlátszó – a szerk.] által meg nem ismerhető, ezért csak a bíró által értékelhető) iratokból semmi nem derül ki ugyanis a bíróság szerint abból, hogy milyen mérlegelés alapján döntöttek a félmilliárd forint sorsáról!

A NAIH-ot vezető Péterfalvi Attila már említett, szeptember 19-én kelt válaszában egyébként arról is tájékoztatta Szávayt, hogy felszólította az MVM-et, 15 napon belül bocsássa a képviselő rendelkezésére a CÖF-ös támogatással kapcsolatos dokumentumokat. Kérdésünkre Szávay István közölte, a törvényi előírások ellenére a határidő lejártát követően sem kapta meg a kért iratokat, ezért a NAIH-nál érdeklődött. Mint a nemzeti néppárt politikusa fogalmazott, az adatvédelmi hatóság arról tájékoztatta őt, hogy hozzájuk a felszólítást követő 30 napos határidőn belül nem érkezett panasz az adatkiadásra történt felszólítás ellen. Szávay azt mondta az Alfahírnek, hogy a Jobbik jogászaival vizsgálják a további jogi lehetőségeket, de mind a mostani ítélet, mind az MVM gyanús titkolózása megerősíti benne a bűncselekmény gyanúját. Véleménye szerint az MVM a CÖF-ön keresztül a Fidesz érdekében illegális kampányfinanszírozást valósított meg.