Nagy Márton a Bankszövetség vezetőivel egyeztetett

Nagy Márton a Bankszövetség vezetőivel egyeztetett

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a kamatcsapda lesz jövőre a legsúlyosabb kihívás.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta kedden a Bankszövetség vezetőit, áttekintést adott az aktuális gazdasági, pénzügyi folyamatokról és célokról. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye szerint a miniszter kifejtette: háborús időkben olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely megvédi az ország biztonságát, a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést - ezt fogja szolgálni a 2024-es költségvetés is.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy 2023-ban a legjelentősebb kihívást Magyarország számára a háború és szankciók miatt kialakult energiacsapda jelenti, amelyet a kormány eredményesen kezel: az ország jelentős energiamegtakarítást ért el, a kormány megvédte a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig, támogatja az energiaintenzív KKV-kat, segítséget nyújtott a Váltó Fix szerződéssel rendelkezőknek, továbbá kiemelte, hogy a világpiaci árak is visszarendeződést mutatnak.

A gazdaságfejlesztési miniszter rávilágított, hogy a kialakult kamatkörnyezetben az államadósság finanszírozása költségesebbé vált, így hazánk számára 2024-ben az egyik legjelentősebb kihívást már a kamatcsapda fogja jelenteni, amelyet ki kell védeni és kezelni kell.

Problémát jelent az is továbbá, hogy a szankciós infláció jelentősen csökkenti a lakosság megtakarításainak értékét, így növelni szükséges a pénzügyi tudatosságot, ösztönözni kell, hogy a lakosság meg tudja védeni pénzügyi eszközeinek reálértékét.

E problémák kezelésében Nagy Márton továbbra is számít a partnerségre, a pénzügyi-banki szereplők konstruktív együttműködésére. A felek egyetértettek abban, hogy az ország stabilitásának megőrzése közös cél, így a jövőben is tovább folynak az egyeztetések - közölte a GFM.

(Címlapkép: (Címlapkép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a China Construction Bank (CCB) magyarországi fióktelepének ünnepélyes megnyitóján a Pesti Vigadóban 2023. április 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd)