Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot

Áldozatokról, károkról egyelőre még nincsenek információk. Az emberek sírva fakadtak az utcákon, Áder is ott volt, de jól van.

A közép-európai idő szerint vasárnap délben bekövetkezett 7,4-es erősségű földmozgás epicentruma a Déli-szigeten fekvő Christchurch várostól 91 kilométerre észak-északkeletre, fészke pedig a föld felszíne alatt 10 kilométerre volt. (Christchurch még mindig nem heverte ki a 2011-es csapást, a 2011-es földrengés 185 halálos áldozatot követelt a városban).

Áldozatokról és károkról egyelőre nem érkeztek jelentések. Az új-zélandi hatóságok szökőárriadót adtak ki, írta az MTI.

A The Guardian beszámolója szerint a rengéseket érezni lehetett a fővárosban is. A távoli Wellingtonban is megszólaltak a szirénák, az emberek pedig sírva fakadtak az utcákon.

Áder János is ott volt

Magyarország köztársasági elnöke pont Új-Zélandon tartózkodott vasárnap.

A köztársasági elnök és az őt kísérő delegáció tagjai jól vannak, az ijedtségen kívül nem történt baj - mondta Altorjai Anita, az államfő sajtófőnöke az országban történt földrengést követően az MTI-nek.

Altorjai Anita elmondta, hogy a magyar delegáció egy wellingtoni szállodában tartózkodik. Éjfél után néhány perccel érezték az erős földrengést, előbb gyengén, majd egyre erősebben mozogtak a falak, tárgyak estek le a polcokról, csörömpöltek a poharak. A biztonsági protokoll szerint a szállodai szobákból egy első emeleti biztonságos, evakuációs helyiségbe kellett átmenniük.

Az első rezgést követően több mint egy tucat gyengébb és erősebb utórezgést éreztek, ezek még most is tartanak.

A sajtófőnök kiemelte, hogy Új-Zélandon gyakoriak a földrengések, fel vannak rá készülve, jól szervezett rendszer szerint menekítik ki ilyenkor az embereket az épületekből. Altorjai Anita közölte, hogy a köztársasági elnök programja egyelőre nem változik.

Frissítés:

A közösségi médiát másirs elárasztották a földrengés eredményeit bemutató képek, ezekből tekinthet meg válogatást galériánkban.