Nagyot zuhant a forint kedden az euróval és a dollárral szemben is

Nagyot zuhant a forint kedden az euróval és a dollárral szemben is

A régiós fizetőeszközök közül egyetlenként sokat romlott a forint euróval és dollárral szembeni árfolyama. Az MNB kamatcsökkentése és a magyar gazdaság energiakitettsége is közrejátszhatott. A piaci szereplők gazdasági lépéseket várnak a csütörtöki kormányinfón.

A kora reggeli órákban még úgy tűnt, hogy erősödni tud a forint, azonban hirtelen fordult az irány a hazai eszköz piacán, és bő egy óra leforgása alatt 4 egységgel ugrott meg az euróval szembeni árfolyam – számolt be a portfolio.hu. Hozzátették: délután tovább folytatódott a forint vesszőfutása.

A szerdai zuhanással kéthetes mélypontjára került a forint, mind az euróval, mind a dollárral szemben. Az euróért jelenleg 383, a dollárért 345 forintot kell fizetni.

A jelek szerint ezúttal csak a forintot bántják, ami mögött több tényező is állhat. A portfolio ez a forint mai, lengyel zlotyval szemben mutatott teljesítményével szemlélteti. A piaci szereplők valószínűleg érdeklődéssel várják, hogy ezek után a csütörtökön szokásos kormányinfón ismerteti-e Gulyás Gergely a belengetett gazdasági lépéseket.

A gazdasági lap szerint érdekes megfigyelni, hogy a forint hirtelen árfolyamcsökkenése úgy következett be, hogy az euró-dollár viszonylatában lényeges változást nem látni, és nem jelent meg olyan fontos hír, ami lényegesen befolyásolta volna a devizapiaci hangulatot.

Az MNB előre jelzett kamatcsökkentése és a magyar gazdaság energiakitettsége állhat a háttérben.

Annak ellenére, hogy a cseh korona az elmúlt évek egyik legsúlyosabb gyengülési hullámában van, a magyar forint a cseh fizetőeszközzel szemben is alulteljesített – mutatott rá kedd reggeli piaci kommentárjában a Commerzbank, majd hozzátették: "Véleményünk szerint ez az alulteljesítés az MNB előre jelzett kamatcsökkentési pályájának a következménye."

A magyar gazdaság energiakitettsége miatt régóta megfigyelhető trend, hogy a gáz árának mozgása befolyásolhatja a forint árfolyamát is. Az elmúlt napokban pedig a TTF gáz ára 33 százalékot emelkedett 24-ről 33 euró/MWh-ig, ami kedvezőtlen a magyar fizetőeszköz számára.

(Címlapkép: Alfahír)