Nagyszabású orosz támadás sújtotta Nyugat-Ukrajnát, többen meghaltak

Nagyszabású orosz támadás sújtotta Nyugat-Ukrajnát, többen meghaltak

A mostani a legnagyobb légicsapás a régió ellen azóta, hogy Oroszország tavaly lerohanta az országot.

Nagyszabású orosz rakétatámadás érte kedd hajnalban Ukrajna nyugati részét, Lemberget (Lviv), és az északnyugati Volhíniai területet (Voliny), a beszámolók szerint ez utóbbi régióban három ember meghalt - közölték helyi tisztviselők - adta hírül az MTI. Egész Ukrajnában légiriadót rendeltek el mintegy két órán keresztül, amely hely idő szerint hajnali 2 óra körül (magyar idő szerint 1 órakor) kezdődött.

Lemberg polgármestere, Andrij Szadovij a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy egy égő lakóház kiürítésére adtak utasítást.

A lembergi támadás, és az ottani károk mértéke pontosan egyelőre nem ismert. Korábban Makszim Kozickij, a terület kormányzója jelentette be, hogy "orosz rakéták csoportjai" tartanak a régió felé.

Az ukrán média arról számolt be, hogy

a keddi támadás volt a legnagyobb a régió ellen azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát.

Támadás érte a Lembergtől mintegy 150 kilométerre északra fekvő Volhíniai területet is, amely határos Lengyelországgal. A térség székhelyén, Luckban halálos áldozatai voltak a légicsapásoknak.

Jurij Pohuljajko volhíniai kormányzó a Telegramon azt írta, hogy Luckban, egy ipari vállalat telephelyén áldozatokat is követelt a támadás.

Sajnos a légicsapás halálos áldozatokkal is járt. Egyelőre három ember haláláról tudni. Több sebesült kórházban van

- tudatta a politikus.

(Címlapkép: Lángoló olajtárolók a létesítményt ért orosz dróntámadást követően a nyugat-ukrajnai Rivnében 2023. augusztus 10-én. MTI/EPA%Rivnei területi ügyészség hivatala)