Pelosi tajvani látogatása miatt több együttműködést megszakít Kína az USA-val

Pelosi tajvani látogatása miatt több együttműködést megszakít Kína az USA-val

Kína egy sor területen felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal Pelosi tajvani útja miatt - adta hírül az MTI.

Blinken: Pelosi látogatása nem jelent változást a washingtoni külpolitikában

Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása békés célokat szolgált, és nem jelent változást Washington külpolitikájában - szögezte le újságíróknak pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) külügyminiszterei kambodzsai találkozójának margóján az MTI szerint.

Kína bejelentette pénteken, hogy felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal egy sor területen, egyebek mellett leállítják a párbeszédet magas rangú katonai parancsnokok között Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt.

A pekingi külügyminisztérium jelezte: Pelosi szerdai tajvani programja miatt felfüggesztik Washingtonnal a klímaváltozással kapcsolatos egyeztetéseket, és szüneteltetik a határokon átnyúló bűnözés és az illegális bevándorlók kitoloncolása terén folytatott együttműködést is.

Tajvani védelmi tárca: ismét kínai repülőgépek hatoltak a sziget azonosítási zónájába

Újabb kínai harci repülőgépek és hadihajók lépték át péntek reggel a Tajvani-szorosnál húzódó "középvonalat" a sziget védelmi minisztériumának tájékoztatása szerint. A tárca részéről hozzátették: harckészültségben vannak, de nem akarnak háborút - írja az MTI. A kínai állami sajtó pénteken arról is beszámolt, hogy a gyakorlat keretében most először repültek át kínai rakéták a sziget fölött, amit azonban sem Pekingben, sem Tajpejben nem erősítettek meg hivatalosan.

Összesen nyolc konkrét intézkedést jelentettek be Kínában az amerikai házelnök látogatása miatt.