Napi 1000-2000 eurót kaszálnak az embercsempésznek szegődött taxisok

Valóságos migráns „logisztikai központ” működik hetek óta a Budapesti Nagybani Piac környékén, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton.

A Privát Kopó munkatársai hat éjszakán át kísérték figyelemmel a főváros peremkerületében létrehozott migráns „átrakóállomás” működését. A lap szerint az embercsempészek azért választhatták ezt a területet, mert közel van az M5-ös autópályához, ahonnan a főváros belső része viszonylag rövid idő alatt elérhető, és - ami a legfontosabb - az illegális bevándorlókat a déli országhatártól szállító embercsempészek furgonjai elvegyülhetnek a Nagybani Piacra zöldséget, gyümölcsöt szállító kisteherautók forgatagában.

A lap újságírói azt tapasztalták, hogy a menekültek illegálisan történő elszállítása jellemzően este 9.00-9.30 óra közötti időben kezdődik, és hajnali 1.00-1.30 óráig tart. A mintegy 4 órás „csúcsidőszakban” a gyengébb napokon 400-500, az erősebb napokon 800-1000 illegális határátlépőt fuvaroznak a főváros szélére az embercsempészek - akiknek mintegy 90 százaléka cigány.

Szállításra a legszakadtabb, többnyire katasztrofális műszaki állapotban lévő járműveket használnak. Nem véletlen ez, ugyanis tettenérés esetén a hatóságok lefoglalják az embercsempészek járműveit. A leggyakrabban zárt terű rakterű, furgonokkal és kisteherautókkal dolgoznak. A lényeg, hogy szabad szemmel ne lehessen látni, mi a rakomány.  A Privát Kopó úgy értesült, hogy Szeged és Röszke környékén mintegy 80-100 cigány származású embercsempész várja tárt karokkal a „klienseket”, hogy - kereslettől függően - személyenként 200-300 euró ellenében szállítsa a migránsokat Budapest határába.

A „migránsdepó” szolgáltatóinak minden mozzanata sugározta a szervezettséget. A délről érkező beszállító járművek félreeső, sötét helyeken pakolták le a „szállítmányokat”, a jóléti országokba vágyó migránsok gyalog közelítették meg a közelben lévő McDonald’s, Auchan és OBI parkolóját, ahol taxik tucatjai várták őket. Több olyan éjszaka is volt, amikor - egyidőben - 70-80 taxi várta a menekülteket Budapestre szállító gépkocsik érkezését. Nem mezítlábas taxikról van szó, számos nagy budapesti taxi társasághoz tartozó kocsi is ott várakozik.  A rendszer szervezettségét bizonyítja, hogy „figyelő taxisokat” is alkalmaznak. Ők azonnal leadják a riasztást, ha bármi gyanúsat érzékelnek.

Akár 1000-2000 euró is összejöhet egy este

A kereslet-kínálathoz igazodva a taxisok személyenként 50-100 eurót kértek a migránsoktól a fuvarért. Csak „tele autóval” - négy utas - indultak útnak, és egy-egy éjszaka 4-5 „kanyart” is lebonyolítottak, ami azt jelenti, hogy hajnalban 1000-2000 euróval gazdagabban gurulhattak haza.

A Privát Kopó tapasztalatai szerint a taxisok jellemzően a Keleti pályaudvarhoz, valamint a IX. kerület Üllői út-Ecseri út találkozása közelében lévő McDonald’s-hoz, illetve Interspar üzlet parkolójába vitték utasaikat.

A hat nap során, amikor a bűnügyi portál munkatársai figyelték az embercsempészek tevékenységét, voltak olyan órák, amikor hemzsegtek a menekültek a Nagybani Piac környékén, szinte minden bokorból illegális határátlépők bukkantak elő.

Egyre többen vágnak bele

Rendőrökkel csupán a hatodik napon, éjszaka találkozott a Privát Kopó, azt megelőzően nem tapasztalt rendőri jelenlétet a környéken. Ez nem véletlen, hiszen a rendőrök többsége a déli határszakaszon teljesít szolgálatot. Ennek ellenére, a készenléti rendőrök egy csapata lemeszelte embercsempész furgon nyomába eredtek, sikerrel: a bűnözők fél percen belül az aszfaltra leszorítva feküdtek. De ez nem igazán zavarta a többi csempészt. Olyannyira nem, hogy a rendőri intézkedéstől alig 50 méterre pofátlanul üzemelt tovább a szervezett embercsempészet. Amíg a rendőri intézkedés zajlott, nagyjából 200 illegális bevándorló szállt át furgonokból, személyautókból taxikba az elfogás közelében. Érthető is ez, hiszen hatalmas üzletről van szó, ha el is kapnak egy-egy bűnözőt, azonnal újak állnak a helyükre.

Egy órával később, éjfél magasságában aztán nagyszámú rendőri erő jelent meg a Nagybani Piac környékén. A taxisok vélhetően „fülest” kaphattak a bűnüldözők fellépéséről, mert a rendőrök megérkezése előtt 2-3 perccel - pánikszerűen - elhagyták a helyszínt, és a közeli OMV benzinkút parkolójában sorakoztak fel. Az embercsempészek szinte azonnal tudták, hogy megváltozott az „átszállási helyszín” és a menekülteket a töltőállomás parkolójába irányították. Az üzlet pörgött tovább. Néhány embercsempészt ugyan elcsíptek a rendőrök, de az intézkedés elől időben elmenekülők gátlástalanul, arcátlanul folytatták a bűnözést. A rendőri fellépés sem rettentette el őket, kicsit arrébb mentek, és minden zajlott tovább, mintha az égvilágon semmi nem történt volna.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye

A fővárosban fogták el a rendőrök azokat a sofőröket, akik a gyanú szerint Szegedről Ausztriába akartak szállítani összesen 104 külföldi férfit, nőt és gyereket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztálya eljárást indított összesen 9 magyar állampolgár ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a sofőrök és segítőik Szegeden, illetve a város vonzáskörzetében vették fel a csoportokat, összesen 104 fő szír állampolgárt, akiket Budapesten át - anyagi ellenszolgáltatásért cserébe - Ausztriába akartak szállítani.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság járőrei 2015. szeptember 9-én 22 óra 35 perc és 2015. szeptember 10-én 1 óra 15 perc közötti időben Budapest IX., XIX., és XXIII. kerületeiben összesen 5 helyszínen fogták el az Ausztriába tartó gyanúsítottakat és foglalták le az általuk használt gépkocsikat.

A nyomozók a 8 férfit és egy fővárosi nőt előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Velük szemben a további eljárást - őrizetbe vételük mellett - a BRFK Felderítő Főosztálya folytatja le.

Augusztus végén már az N1TV stábja is leleplezett pár embercsempészt

Újabb szállodákról rántja le a leplet az N1TV, akik a bevándorlókat rejtegetik. Soha nem látott méreteket öltött az illegális bevándorlás, a kormány, a rendőrség és a főváros vezetése képtelen megvédeni a magyar embereket.