Florida kormányzója: a legrosszabbra kell készülnünk

Ítéletidő. 

New Orleans polgármestere, Mitch Landrieu elrendelte a város egyes részeinek kiürítését, szombat estétől pedig kijárási tilalom lesz a városban. Louisiana, Mississippi és Alabama déli, tengerparti vidékein, valamint Florida délnyugati részén hurrikánriadót és rendkívüli állapotot rendeltek el.

A Nate trópusi vihar egyelőre a karibi térségben pusztít, Honduras és a mexikói Cancún közelében. Costa Ricán, Nicaraguában és Hondurasban eddig 24 halálos áldozatot követelt. A vihar az amerikai hurrikánközpont előrejelzései szerint - várhatóan 2-es erősségű hurrikánként - vasárnap reggel éri el az amerikai partokat.

New Orleansban, amelynek nagy része a tengerszint alatt fekszik, helyi idő szerint szombat délig kell a megjelölt területeket elhagyniuk az ott élőknek, szombaton délben lezárják a tengerártól védő zsilipeket. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója az állam egész területére rendkívüli állapotot hirdetett, és a Nemzeti Gárda 1300 tagját mozgósította.

A még az Irma hurrikán pusztításaival küszködő Floridában Rick Scott kormányzó az állam 29 megyéjében hirdetett rendkívüli állapotot, s arra intette az ott élőket, hogy igyekezzenek elhagyni a vidéket, mert a vihar közeledtével lezárják az utakat és a hidakat.

"Floridában mi tudjuk, hogy mindig a legrosszabbra kell készülnünk, miközben a leginkább jóban reménykedünk, de nem bízhatjuk a dolgokat a szerencsére"

- fogalmazott a kormányzó. Hozzátette: mindenkinek a lehető leggyorsabban be kell szereznie vizet, élelmiszert és gyógyszert, mert a vihar nagy sebességgel közeledik.

Mississippi állam kormányzója, Phil Bryant is sajtótájékoztatót tartott péntek este és közölte: az állam felkészült a Nate hurrikánra. Mississippiben tornádókra is számítanak.

Kay Ivey, Alabama kormányzója már hétfőn reggel kihirdette a rendkívüli állapotot, és kötelező evakuálást ugyan nem rendelt el, de arra bátorította az alacsonyan fekvő területeken lakókat, hogy minél előbb vonuljanak az állam belső területei felé.