Ne legyen facebookbűnöző! Thaiföldön vagy Siófokon például bilincsbe is verhetik

Egy thaiföldi gyári munkás, egy bizonyos Thanakorn Siripaiboo kiberbűnözés miatt több mint harminc évre hűvösre kerülhet. Nincs egyedül.

Az elkövető alávaló módon lájkolt egy a királyról készült fotómontázst és egy infógrafikát egy állítólagos korrupciós ügyről, mely szerint a katonaság túl drágán építette fel az uralkodó tiszteletére épült történelmi parkot. A thaiföldi törvénykezés szerint felségsértés miatt alkalmaként 15 évet lehet kapni.

Az eset azért érint minket, mert Magyarországon a közelmúltban kisebb port kavart, hogy a megbukott siófoki polgármester feljelentése nyomán 17 embert hallgattak ki illetve rabosítottak. Balázs Árpád ugyanis rágalmazásnak tartotta, hogy az egyik facebookos oldal kiposztolt egy cikket mely szerint a fideszes politikus ideje alatt egy belvárosi ingatlant rendkívül alacsony áron adtak el.  A különös eset nyomán az adott facebookos bejegyezést egyre többen osztják meg szolidaritásuk és tiltakozásuk jeléül.

Thanakorn Siripaiboohoz eddig hatszáz barátja csatlakozott, legalább ennyi „gazember” érintett a csoportosan elkövetett facebookos megosztás bűntettében.

Szóval óvatosan lájkolgasson.