Négyezernél is több kisbolt zárt be tavaly Magyarországon

Négyezernél is több kisbolt zárt be tavaly Magyarországon

Közel 1500 élelmiszer és italbolt zárt be, ezernél több iparcikkes és csaknem 800 ruhabolt is tönkrement.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint tavaly 4500-zal csökkent a kisboltok száma Magyarországon

- írja a portfolio.hu. A gazdasági portál szerint így a kiskereskedelmi egységek száma 110 ezer alá csökkent.

A lap megjegyzi, tavaly a munkaerőhiány és a minimálbér 20 százalékos emelése miatt megnőttek a bérköltségek, a beszerzési árak csúcsokat döntenek, az energiaárak megsokszorozódtak, amit igyekeztek a vásárlókra hárítani a boltok, így 40-45%-kal emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon.

Kiemelték: ilyen magas, 4% feletti bezárási ráta az adatok 2005-ös vezetése óta nem született még.

Közel 1500 élelmiszer és italbolt zárt be, 1000-nél több iparcikkes húzta le a rolót, miközben csaknem 800 ruhabolt is tönkrement.

A boltok az év második felében már a vasárlóerő csökkenésével néztek szembe, mivel a reálbérek folyamatosan veszítettek értékükből, így az év végén már kevesebb mint 107 ezer bolt működött - jegyezték meg.

Ami pedig elszomorító, hogy a várakozások szerint

az idei év sem lesz jobb, a kiskereskedelmi forgalom zuhanása ugyanis az év elején erősödött fel, miután az infláció 25% fölé emelkedett

- teszi hozzá a lap.

(Címlapkép: A Magyar falu program támogatásával nyílt kisbolt a Komárom-Esztergom megyei Ácsteszéren az avatás napján, 2022. november 14-én. A program keretében néhány héten belül megjelenik az a pályázat, amelyben 8 milliárd forint keretösszegig kistelepülések boltjai igényelhetnek támogatást működésükhöz. MTI/Bodnár Boglárka)