Nem tartja elképzelhetetlennek NATO-erők bevetését Ukrajnában a lengyel külügyminiszter

Nem tartja elképzelhetetlennek NATO-erők bevetését Ukrajnában a lengyel külügyminiszter

Macron után a lengyelek szerint is akár már az észak-atlanti szövetség katonái is felbukkanhatnak az Oroszország által megtámadott országban.

Nem tartja elképzelhetetlennek NATO erőinek ukrajnai bevetését Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter - ez derül ki az MTI szombati beszámolójából az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

"A NATO-csapatok jelenléte Ukrajnában nem elképzelhetetlen. Üdvözlöm Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezését"

- írta Radoslaw Sikorski péntek este az X-re átnevezett platformon (az egykori Twitter).

Macron javaslata azt jelenti, hogy "Putyinnak kell félnie, ahelyett, hogy mi félnénk Putyintól"

- fogalmazott Lengyelország külügyminisztere.

Emlékezetes, az erről a kérdésről pár héttel ezelőtt szintén megszólaló Emmanuel Macron arról beszélt, hogy szerinte nem lehet kizárni szárazföldi csapatok küldését Ukrajnába.

"Nincs konszenzus ezen ponton arról, hogy hivatalos formában szárazföldi csapatokat küldjünk (...) "Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön"

- ezt jelentette ki a francia államfő egy, a kijevi vezetés támogatására összehívott konferenciát követően, amelyen mintegy húsz ország képviselői vettek részt még február végén.

(Címlapkép: Ukrán katonák rakéta sorozatvető-rendszerrel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut környékén húzódó fronton 2024. március 5-én. MTI/AP/Efrem Lukackij)