Nem tetszik a tiszavasvári rendteremtés Horváth Aladáréknak - Áderhez mentek panaszkodni

Bár a tiszavasvári cigánysor lakosságának nagy része örül a településen elindult folyamatoknak, több szervezet is tiltakozását fejezte ki.

A Roma Rendőrök Országos Egyesületének vezetője, dr. Horváth Ferenc péntek reggel adta át Áder János államfőnek azt a petíciót, melyet mintegy 700 ember és civil szervezet írt alá.

A Roma Rendőrök Országos Egyesületének két vezetője egy hónapja fordult beadvánnyal a köztársasági elnökhöz, kezdeményezésükhöz pedig azóta többen is csatlakoztak, ezért ma átadták petíciójukat is, amit követően dr. Horváth Ferenc és az egykori SZDSZ-es, a cigányság felemelkedésének kulcsát a kínai nádban látó Horváth Aladár tartott sajtótájékoztatót. Az eseményen a sajtó képviselőin túl mintegy 10-15 cigány is tiszteletét tette, köztük Galyas József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei roma nemzetiségi önkormányzat alelnöke is.

A hangos kínai turistacsoportok és a Köztársasági Őrezred menetelésével többször színesített sajtótájékoztatón volt minden, amire számítani lehetett:

nácik, nyilasok, cigánykártyát előhúzó Jobbik és a többi, persze mit is várhatna az ember egy olyan rendezvénytől, melyen Horváth Aladár beszél, benne soha nem lehet csalódni.

Horváth Aladár a sajtótájékoztató elején rögtön elmondta: úgy gondolja, hogy a kormány asszisztál a Tiszavasváriban folyó "fajüldöző" politikához, ezért az államfőnek meg kell szólalni. Mivel a "gyöngyöspatai eseményeket" követően törvény született arról, hogy egyenruhás alakulatok, paramilitáris szervezetek nem garázdálkodhatnak az országban, a kormánynak ebben az esetben is el kéne járni. Mivel ez nem történt meg, a civil szférának - vagyis nekik - fel kellett hívni a figyelmet a szörnyűségekre, melyek Tiszavasváriban folynak: magukat "SA-különítménynek" gondoló alakulatok lépnek fel a cigányokkal szemben, akik ellen el kell járni.

Mivel a városban készített riportjaink során sem egyenruhát, sem SA-különítményeket nem láttunk, megkérdeztük, pontosan mire gondol. Horváth Aladár erre elmondta:

Gyöngyöspatán polgárőrnek öltözve "tartották fogva" a cigányokat az újnácik, és igaz, hogy most egyenruhát nem láttak, de tudják, hogy a Jobbik mögött ott áll a Betyársereg és a Farkasok nevű katonai csapat is, ezért a helyzet még sokkal veszélyesebb.

Mikor arról érdeklődtünk, hogy konkrétan milyen bűncselekményeket tapasztaltak, Horváth Ferenc vette át a szót, aki elismerte, hogy a civilek is részt vehetnek a közrendvédelmi tevékenység kifejtésében, de 2011 óta létezik a közrendvédelmi tevékenység jogellenes végzése nevű szabálysértés, és szerinte Orosz Mihály Zoltán és csapata ezt követi el. Csakúgy, mint az önkormányzat, ami megállapodást kötött a Becsület Légiójával. Horváth Ferenc azt is feljelentené. A szót aztán újra magához ragadta Aladár, aki úgy vélte, Oroszék zaklatnak és garázdaságot is elkövetnek, ráadásul nyilvánvaló faji provokációról, fajüldözésről van szó.

Ismét váltás, a másik Horváth jön, aki felhívja a figyelmet:

"Oroszék mellett nincs ám ott mindig a rendőrség és a média. Honnan tudjuk, hogy olyankor mit csinálnak és hogy beszélnek velük?"

- aggodalmaskodik, majd elárulja azt is, hogy a jobboldali média is provokálja az ott élőket, sőt, meg is alázza, megtöri őket. Ha ez így folytatódik, tényleg jönnek az SA-különítmények. Sőt! A nyilasok és a munkásőrök is ugyanígy verték át, majd félemlítették meg az embereket. Az Érpataki Modell célja, hogy megalázza a cigányokat, aztán lerombolja a házaikat és elvegye a gyerekeiket, szól a hiteles tájékoztatás, majd a konklúzió:

"miért nevezzük ezt demokráciának? Nevezzük diktatúrának, és akkor csináljuk, de akkor ránk, cigányokra se vonatkozzanak azok a szabályok, amik mindenki másra!"

A következő felvetés még viccesebb: mit szólna hozzá a hatalom, ha a magyarországi cigányság kiállítana egy 4-500 ezer főből álló pártot és ők is 400 millióból gazdálkodhatnának? - teszi fel a kérdést Horváth Ferenc, ami annak tükrében roppant szórakoztató, hogy a mellette álló Horváth Aladár ezzel néhányszor már megpróbálkozott, pártja 2014-ben 8 793 szavazattal 0,18%-os támogatást szerzett.

Megkérdeztük, mi a véleményük arról, hogy  Lakatos József Gusztáv, Tiszavasvári Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke is elégedett a rendteremtéssel, a szót a nézők közt álló Galyas József vette át, aki szerint Lakatost biztos megvette vagy megfenyegette a polgármester. Ezt követően hosszú, indulatos beszédet tartott, ennél mérgesebb csak akkor lett, mikor egy újságíró azt kérdezte tőle, miért volt szükség a Becsület Légiójára ahhoz, hogy összeszedjék a szemetet; válasza szerint azért, mert az önkormányzat nekik nem adott rá pénzt és kukákat (a lejátszóra kattintva meghallgatható). Fél perccel később már azt állította, hogy egyébként eddig is összeszedték a szemetet, csak a Jobbik most ezzel kampányol.

A sajtótájékoztató végül teljes káoszba fulladt, többen indulatosan kiabáltak, egy cigány újságíró például azt, hogy a magyarok szemetéről kéne inkább beszélni, végül szót kért és kiáltozva beszédet tartott egy cigányasszony is, úgyhogy Horváthék jobbnak látták, ha berekesztik az eseményt.

A magyarok házaiba mennénk?

A rendezvény után még távozóban megtudtuk azt is, hogy a "légiósok" jogtalanul bemennek a cigányok házaiba, bevilágítanak az ablakaikon. Igaz, erre sehol soha egyetlen bizonyíték nincs, és ezt ők maguk is kitalációnak mondják. A cigány vezetőktől felheccelt cigányok viszont erről meg vannak győződve, és fel is vetik a kérdést: mi lenne, ha ők mennének be a magyarok házaiba? Később aztán jogi segítséget kap az iménti kérdést körbejáró hölgy, és pontosít: nem a magyarokra, hanem a "jobbikos beállítódottságúakra" gondolt...

Orosz Mihály Zoltán a rendezvény után egy közleményt tett közzé, amelyben többek közt ezt írja:

"Minden olyan méltatlan megélhetési cigány vezető, aki a hőzöngő, náci veszéllyel riogató, rasszista jelszavakkal dobálózó és mocskolódó jogvédelmen kívül egyetlen település egyetlen cigány közössége vonatkozásában sem tudta megmutatni, hogy ő hiteles vezetőként felmutatható eredményekkel tud szolgálni az általa vezetett közösség felzárkóztatása vonalán a cigányintegráció vonatkozásában az méltatlan a cigányság képviseletére, ugyanis a cigány közösség védelme érdekében való kiállásnak ezzel kellene kezdődni.

Ezen méltatlan és teljesen alkalmatlan vezetők igazából nem a cigányok érdekeinek a képviselői, hanem saját önző anyagi és hatalmi vágyaikat képviselik, azt akarják szánalmasan bizonygatni, hogy a korábbi levitézlett tolvaj képviselők helyett ők az „igazi” cigányvezetők és a cigányságot cserben hagyó és eláruló elődeik helyett ők akarnak a helyükbe lépni, mert most már ők tudnak legjobban rasszistázni, ők tudnak a leghangosabban a náci veszéllyel riogatni és ezért a jövőben rájuk kellene bízni a jövőben a cigányintegrációra fordítandó százmilliárdokat."