Német állampolgárok a felkelők oldalán

Száznál is több német állampolgár harcol Délkelet-Ukrajnában a felkelők oldalán.

A beszámoló szerint a függetlenségükért harcolók soraiban elsősorban orosz származású német állampolgárok harcolnak, többnyire fiatalok, de vannak köztük volt katonák is a Bundeswehrből, a német hadseregből.
    
A lap ír egy német asszonyról is, a 43 éves Margareta Seidlerről is, akinek ugyan nincsenek orosz felmenői, de a "nagyorosz birodalom" eszméjének híve, és állítólag gyakran szerepel "szeparatisták propaganda-anyagaiban" - írja a lap (Nyugat-Európában és hazánkban következetesen a negatív csengésű szeparatista szóval írják le a felkelőket, illetve hallgatják el az ukrán hadsereg visszaéléseit - a szerk).
    
Ukrajna berlini nagykövete, Andrij Melnyik a belügyminisztériumhoz és a külügyi tárcához fordult a kijevi kormány ellen harcoló németek miatt. "A berlini vezetésnek gondoskodnia kell arról, hogy németek ne öljenek és gyilkoljanak a délkelet-ukrajnai szakadárok szolgálatában" - mondta a diplomata a lapnak (elvégre ilyen joga csak z ukrán államnak van saját állampolgáraival szemben - a szerk.)
    
Követelését persze nemigen lehet teljesíteni, mert a német jog alapján senkit nem lehet büntetni azért, mert beáll a felkelők közé, holott az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet esetében bűncselekménynek számít a csatlakozás. A lap szerint a kormány eddig azért fordított kevés figyelmet a kérdésre, mert az IÁ-hoz csatlakozó németekkel ellentétben a Kelet-Ukrajnában harcoló németeknél csekély a kockázata annak, hogy visszatérnek és Németországban folytatják tovább a küzdelmet a nyugati értékrend ellen - írja a lap. Különösen azért, mert a felkelők nem az európai értékrend ellen harcolnak, hanem a szabadságukért...