Német konzulátust robbantottak a tálibok, de csak afgánokat sikerült ölniük

Az első jelentések szerint gépkocsiba rejtett pokolgép robbant föl, négy ember életét vesztette. A helyi rendőrök szerint

az áldozatok helyi civilek, a német állampolgárokat mind kimenekítették az épületből.

Kórházi források több mint száz sebesültről adtak hírt. A NATO egyik helyi szóvivője szerint a konzulátus környékén lövések is hallatszottak. A NATO-erők a helyszínen vannak - tette hozzá. Az AFP jelentése szerint a NATO két helikoptere vizsgálja a terepet a körzetben. A szóvivő nem zárta ki, hogy két pokolgép is robbanhatott.

A robbanószerrel megrakott autó a külképviseletet körülvevő falba rohant bele, de hatóságok vizsgálják, hogy volt-e még egy autó vagy az első robbanáson kívül is lépett-e működésbe még egy pokolgép a támadásnál. A helyi rendőrfőnök egyelőre annyit erősített meg, hogy a kerítésnek hajtó kocsi egy teherautó volt, a robbanószert pedig szénnel álcázták.

 A robbanás következtében kigyulladt a főkonzulátus épülete, akárcsak a közeli házak. A detonáció nyomán több kilométeres körzetben betörtek a házak ablakai.

"A konzulátusban súlyos károk keletkeztek" - tudatta a szóvivő, hozzátéve, hogy a bennlévőket evakuálják az épületből.

A merénylet elkövetőiként a tálibok jelentkeztek. Közleményük szerint akciójukkal "meg akarták bosszulni" azokat az amerikai légi csapásokat, amelyeket november 3-án hajtottak végre az ország északi részén lévő Kunduz tartományban, s amelynek következtében harminckét ember halt meg. A szélsőségesek tudatták: ezekért a civil áldozatokért álltak bosszút, ezért mértek csapást a "betolakodó hitetlenekre".

Amelynek keretében sikerült újabb négy ártatlan civilt megölniük.

A támadás miatt Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter rendkívüli tanácskozást hívott össze a berlini külügyminisztériumban.