Németh Szilárd az ellenzéket ekézte, közleményben reagált a Jobbik

Németh Szilárd, a kormánypárt alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a Fidesz-KDNP-frakció egyetért a kormánnyal abban, hogy a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, "ebben nem kötünk senkivel semmilyen kompromisszumot", ebből nem lehet pártpolitikai kérdést csinálni. A kormánynak fenn kell tartania az eredeti javaslatát - hangoztatta, utalva a kabinet alkotmánymódosítási tervezetére, amely alapján önálló tényállás lenne az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.

Az illegális bevándorlásból fakadó egyre nagyobb európai belbiztonsági kockázatokat és terrorfenyegetettséget mindenkinek komolyan kell vennie - mondta az országgyűlési képviselő, hangsúlyozva, hogy mind a magyar, mind az európai állampolgárokat meg kell védeni a terroristáktól.

Németh Szilárd kijelentette: a magyar kormánynak és parlamentnek is kötelessége megvédeni a magyar embereket, akik "ebben a kérdésben sem számíthatnak az ellenzékre". Szerinte a Jobbik és a baloldal egyaránt szembefordul az emberek érdekeivel. "A baloldaltól ezt már megszokhattuk (...), mindig az illegális bevándorlók oldalán álltak, és úgy látszik, most ezt kibővítik azzal, hogy akár a terroristák mellé is képesek ebben a kérdésben állni" - fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik négyötödös parlamenti felhatalmazáshoz kötné a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó jogrend bevezetését, a fideszes politikus azt mondta: ez teljesen megkötné a kormány kezét, hiszen "akár egy törpepárt" is megakadályozhatna bármilyen intézkedést, pedig terrorfenyegetettség esetén gyorsan kell tudni cselekedni. "A terroristák sem négyötöddel döntenek" - jegyezte meg.

A terroristákat el kell rettenteni, a terrorcselekményeket meg kell előzni - összegezte a kormány és a Fidesz álláspontját Németh Szilárd.

Így reagált a Jobbik

A Jobbik közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben reagál Németh Szilárd szavaira

"Úgy látszik, hogy a Fidesz még mindig képtelen belenyugodni kétharmados többségének elvesztésébe. Pedig ideje lenne tudomásul vennie, hogy a saját maga által alkotott Alaptörvény módosításához többpárti konszenzus szükséges" - írják.

Továbbra sem tudjuk, hogy melyik a Fidesz valódi arca: Gulyás Gergely alelnök és Halász János frakciószóvivő tárgyalásokra nyitott hozzáállása, vagy Németh Szilárd konszenzusképtelen elzárkózása? - teszik fel a kérdést.

A Jobbik szerint az is érdekes kérdés, hogy a Fidesz milyen álláspontot képviselt volna, ha 2006-ban Gyurcsány Ferenc kormányfőként állt volna elő ilyen túlhatalmi követelésekkel, mint amit most Orbán Viktor követel magának.

A Fidesz félelmekre alapozott hatalmi túlterjeszkedése és a baloldal terrorveszélyt bagatellizáló, felelőtlen hozzáállása között a Jobbik képviseli a józan, felelős hozzáállást. Ennek megfelelően a Jobbik olyan konstruktív javaslatokat tett le az asztalra, amelyek mind a terrorizmus elleni hatékony fellépést lehetővé teszik, mind a mindenkori kormányzat hatalmának túlterjeszkedését megakadályozzák. A magyar emberek biztonságát épp Németh Szilárd csökönyös hozzáállása teszi kockára! - zárul az ellenzéki párt közleménye.