Németh Szilárd munkanélkülieket toborzott az operatív törzs tájékoztatóján

Németh Szilárd munkanélkülieket toborzott az operatív törzs tájékoztatóján

Németh Szilárd honvédelmi miniszter-helyettes a védekezésért felelős operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján ismertette a Magyar Honvédség koronavírus-járvány alatt eddig betöltött, és további szerepét.

A politikus közlése szerint a honvédek nemcsak a határt őrizték példamutatóan, aminek nagy szerepe van abban, hogy hogy Magyarország megnyerte a vírussal szembeni védekezés első szakaszát, de az egyedülálló biológiai mentesítési képesítésüknek köszönhetően 99 szociális és idősotthont fertőtlenítettek.

Továbbá 105 helyen felügyelik katonai vezetők a létfontosságú vállalatokat, valamint 13 megye 51 kórházában irányítják a működést katonai kórházparancsnokok. 

Németh Szilárd szerint a védekezés második szakaszában már az állami munkahelyteremtés áll a középpontban. A politikus felidézte Orbán Viktor által felvázolt jövőképet, melyben 200 ezer közmunkást vizionált a miniszterelnök - ezzel párhuzamosan a honvédség is intenzívebb toborzásba kezdett. 

Huszonöt helyszínen várják speciális önkéntes tartalékosnak azokat a 18-55 év közötti munkanélkülieket, akiknek van erkölcsi bizonyítványa, és átesnek egy nem olyan szigorú egészségügyi alkalmasságin. 

A kiképzés 6 hónapos, bejárókatonaként lehet elvégezni, napi 8 órában, de a hétvége és az ünnepnap szabad, sőt mindezért havi bruttó(!) 160 ezer forintot is lehet kapni - ajánlgatta a lehetőséget Németh Szilárd, hozzátéve: hogy az utazást, az étkezést és a ruházatot téríti a honvédség. 

A kiképzés végén lehetőség van újabb 6 hónapra jelentkezni, és a legelszántabbakból hivatásos katona is lehet, szerződéses életpályamodellel. 

Ahogy az már ismert, a járvány okozta gazdasági válság miatt kialakult több százezres munkanélküliséggel az Orbán-kormány nem kíván érdemben foglalkozni, és mivel néhány nap múlva letelik a három hónapos a munkanélküli támogatás ideje, ismételten a közmunkaprogram válik hangsúlyossá a munkaerőpiacon. Ezt egészíti ki a honvédségi toborzás. Igaz, utóbbi hazafias alapon, büszkeségből is működik.