Orbán Viktor megnyitotta a közmunkaprogramot a több mint 163 ezer munkanélküli számára

Orbán Viktor, nyugdíj, nyugdíjas

A péntek éjszakai Magyar Közlönyben megjelent egy rövid határozat is, amelyben Orbán Viktor a közfoglalkoztatási szabályok eltérő alkalmazásáról határozott. Ebben - a részletek mellőzésével - arról ír a rendeleti kormányzásra hivatkozva, hogy az egyes munkaerőpiaci intézkedésekről szóló 1139/2017. (III. 20.) Korm. határozat 1.  pont c) és d) alpontját nem kell alkalmazni.

A hivatkozott intézkedések a közmunkaprogramra vonatkoznak, azt hangsúlyozva, hogy "a magyar gazdaság helyzetének erősödésével a Kormány lehetőséget teremt a közfoglalkoztatottak piaci alapú munkavállalására". Éppen ezért vannak bizonyos tiltó kritériumok.

Ilyenek a most felfüggesztett alpontok.

A c) pont szerint azon személyek, akik várhatóan képesek önállóan elhelyezkedni, a d) pont szerint pedig a szakképzettséggel rendelkezők ne kerülhessenek bevonásra a közfoglalkoztatási programba, csak abban az esetben, ha a munkáltató, vagy munkaügyi hivatal részéről felmerülő okok miatt nem sikerül munkát találnia.

Holnaptól azonban számukra is megnyílik a híd a közmunka világába.

Ahogy arról már korábban is írtunk, az Orbán-kormány láthatóan nem tud mit kezdeni a több mint 160 ezer munkanélkülivel, és a katonaságot, illetve a közmunkaprogramot ajánlja fel számukra ahelyett, hogy megemelnék a munkanélküli támogatás összegét és a háromhavi folyósítását.