Németország: a szírek maradhatnak, a többieket kiutasítják?

Németország felfüggeszti a dublini egyezmény alkalmazását a szír menedékkérők esetén – így közülük senkit sem küldenek vissza se Magyarországra, se máshová.

Ez Németország szempontjából logikus döntés, ugyanis a menekültek közül összességében messze a szírek a legképzettebbek. Szíria ugyanis, míg a demokrácia exporttal a Nyugat, élén az Egyesült Államokkal nem taszította polgárháborúba, minden hibája ellenére egy működő állam volt. Talán nem véletlen, hogy például az afgán migránsok esetében már nem ilyen engedékeny Németország. Valljuk be, Afganisztán nem a magas színvonalú oktatási rendszeréről vált híressé. Olyannyira nem, hogy a lakosság közel 80%-a analfabéta…

Tehát Németország valójában szépen kimazsolázza magának azokat, akik hasznosak lehetnek. A maradékot meg majd visszapaterolják oda, ahol regisztrálták őket.

A nürnbergi székhelyű Migrációs és Menekültügyi Szövetségi Hatóság (BAMF) úgy döntött, a szíriai menedékkérők esetében lemond a dublini egyezmény alkalmazásáról, és a polgárháborútól sújtott közel-keleti országból érkezőket nem küldik oda vissza.

Az év első hat hónapjában 44 ezer szír menedékkérőt regisztráltak a német hatóságok. Közülük július végéig mindössze 131 esetben kezdeményezték a visszaszállítást másik tagországba.

A menekültválság miatt kialakult helyzet „nem méltó Európához”, és elfogadhatatlan, hogy a válság terheit csupán három-négy ország viseli a 28 uniós tagállam közül – jelentette ki kedden a német kancellár egy duisburgi lakossági fórumon.

„Ez nem az az EU, amelyet szeretnénk” – idézte a kancellárt online kiadásában a Bild című lap, amely szerint Angela Merkel élesen bírálta, hogy a tagországok nem működnek együtt a válság kezelésében.

A németországi helyzetről elmondta: nem szabad senkit azzal hitegetni, hogy Németországban maradhat akkor is, ha nem éri üldöztetés a hazájában, mert így „nem tudunk segíteni azoknak, akik védelemre szorulnak”.