A német elhárítás továbbra is a "szélsőjobbra" koncentrál

A szolgálat vezetője ennek a filozófiának a jegyében jelentette be, hogy ügynökeik beférkőztek az Identitás Mozgalom Németországért (IBD) "szélsőséges" szervezet soraiba.

A csoportosulás bűne mondhatni a szokásos, polkorrekt világszemlélettel szembeni blaszfémia:

kritizálják a bevándorlást, a globalizmust, a német politikát és a médiát.

Ennyi manapság Németországban elég is ahhoz, hogy valakit titkosszolgálati megfigyelés alá vonjanak.

Ennél a beismerésnél mi sem mutatja jobban, hogy a Franciaországból elterjedt Identitás Mozgalom (aminek egyébként számos leányszervezete működik más nyugati országokban is - a szerk.) kezd komolyabb tényezővé válni, elsősorban a fiatal, jobbos hipszterek körében.

Maassen nyilatkozatában így fogalmazott:

"Bizonyítottnak látjuk, hogy az Identitás Mozgalomban alkotmányellenes törekvések vannak jelen."

Hozzátette, hogy a német fiatalság különösen fogékonynak bizonyult a mozgalom közösségi médiára, elsősorban Facebookra és YouTube-ra épülő toborzási és "propaganda terjesztési" módszerei iránt.

Alusipkás összeesküvés-hívők?

A hatóság szerint az IBD tagjai úgy vélik, hogy a bevándorlás mostani emelkedése a globális világgazdaság, a média és a politika összeesküvésének köszönhető, célja pedig az, hogy az európaiakat Európán kívüli néptömegekkel helyettesítse, megsemmisítve ezzel a tradicionális kultúrát.

A mozgalom köztudottan szoros kapcsolatot ápol a PEGIDA nevű, szintén bevándorlásellenes szervezettel, de az Alternatíva Németországnak (AfD) párt utóbbi időben tapasztalható erősödésével természetesen velük is próbálják összemosni a mozgalmat.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai ugyanakkor semmiféle bizonyítékot nem találtak arra nézve, hogy a feltételezett kötődés mögött valós együttműködés húzódna meg.